Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje "ReStarta"

Uočen trend povećanja zapošljavanja u izbornim godinama

stefan blagic velizar antic
Foto: UG ReStart Srpska

Prema rezultatima istraživanja, uočen je trend povećanja zapošljavanja u izbornim godinama u većini gradskih uprava, kao i u pojedinim ministarstvima

Udruženje građana Restart Srpska održalo je konferenciju za medije na kojoj su predstavili rezultate istraživanja vezano za zapošljavanje u lokalnoj samoupravi i organima javne uprave u Republici Srpskoj. Poseban fokus istraživanja je bio na zapošljavanjima u gradskim upravama i ministarstvima u Vladi Republike Srpske u izbornim godinama 2020. i 2022. godine.

Prema rezultatima istraživanja, uočen je trend povećanja zapošljavanja u izbornim godinama u većini gradskih uprava, kao i u pojedinim ministarstvima.

Stefan Blagić, predsjednik Restarta, naveo je da se ovo udruženje bavi otkrivanjem svih negativnih pojava u društvu i da pokušava da utiče da se one isprave kako bi postali pravednije društvo.

„Naime, ovim istraživanjem smo utvrdili da je i u onim gradovima u kojima je na vlasti vladajuća koalicija, kao i u onim u kojima su na vlasti opozicione partije sa republičkog nivoa, dolazilo do prekomjernog zapošljavanja u izbornim godinama i do kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi jer je zaposleno mnogo više radnika od onog koji je dozvoljen prema ovom zakonu“, ističe Blagić.

Velizar Antić, član Restarta, naveo je da velika većina gradova u Republici Srpskoj krši Zakon o lokalnoj samoupravi i da je u njima zaposleno više izvršilaca od onog broja koji je dozvoljen Zakonom. Takođe, posebno je istakao netransparentnost kako gradskih uprava, tako i ministarstava jer na prost upit o broju zaposlenih nisu dobili podatke iz četiri grada i pet ministarstava.

Kao posebno ilustrativne primjere prekomjernog broja zaposlenih Antić je naveo gradove:

„Prijedor, gdje je 43 osobe zaposleno više od onog što je zakonom dozvoljeno, što predstavlja oko 15% više zaposlenih od dozvoljenog broja. Zatim Gradiška, gdje imamo 22 zaposlenih više od dozvoljenog broja, što predstavlja višak od 15%. Što se tiče Banjaluke, u toku izborne 2022. godine zaposleno čak 57 lica na ugovor o djelu, što je povećanje od 96% u odnosu na godinu ranije. Takođe, u ovom gradu je zaposleno 860 lica na neodređeno, a prema Zakonu o lokalnoj samoupravi dozvoljeno je 540, dakle čak 320 radnika je više zaposleno u gradskoj upravi od dozvoljenog broja.

restart blagic antic
Foto: UG ReStart

Doboj ima 67 zaposlenih više od dozvoljenog broja, ili čak 33%. Derventa, 22 osobe više od dozvoljenog broja, ili 22%. U Bijeljini je 10% više zaposlenih od dozvoljenog broja. Međutim, u ovom gradu su veliki problem osobe zaposlene na određeno i po osnovu ugovora o djelu. Takvih osoba je čak 164, a dozvoljeno je 34. Dakle, čak 5 puta više od dozvoljenog broja. U Zvorniku je 61 osoba zaposlena u gradskoj upravi više od zakonskog limita, što je 37%. U Zvorniku je u izbornoj 2022. godini na određeno sa 58, povećan broj zaposlenih na 104, što je povećanje za 80% po ovom osnovu. U Trebinju je zaposleno 191 osoba a maksimalan broj zaposlenih bi trebao biti 85. Dakle, u ovom gradu je više od duplo zaposlenih od zakonskog limita“, navodi Antić.

Što se ministarstava tiče, Antić pojašnjava da je situacija bolja nego u gradovima. U ministarstvima je uglavnom uočeno zapošljavanje po ugovorima o djelu za poslove koji predstavljaju redovnu, osnovnu djelatnost ministarstva, što nije u skladu sa odredbama Zakona o radu. Na ovo kršenje zakona je upozorio i revizor.

Pojedina ministarstva su povećavala broj zaposlenih u izbornim godinama.

U ministarstvu porodice, omladine i sporta došlo je do povećanja zapošljavanja u izbornoj 2022. godini za 7 osoba, što je povećanje broja zaposlenih od 15%. U ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite je takođe došlo do povećanja broja zaposlenih u izbornim godinama. U izbornoj 2020. godini zaposleno je 7 osoba na neodređeno, što predstavlja povećanje od 13% od ukupno zaposlenih, kao i u izbornoj 2022. godini gdje je broj zaposlenih porastao za 6 osoba, što je povećanje od 10%.

U ministarstvu prosvjete i kulture su uočena značajna zaposlenja u izbornim godinama. U 2020. godini broj zaposlenih radnika na određeno je povećan sa 11 na 18, što predstavlja povećanje od 60%. U izbornoj 2022. godini broj zaposlenih na neodređeno je povećan sa 71 na 77, što je povećanje od 10%.

Takođe, i u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u izbornim godinama dolazilo do velikog povećanja broja radnika. Tako je u izbornoj 2020. godini sa 134 zaposleno 156 radnika, što je povećanje za 22 ili 16% od ukupnog broja radnika. Isto tako je u 2022. izbornoj godini povećan broj radnika sa 153 na 167, ili za 14 radnika što predstavlja povećanje od 9%.

Udruženje građana Restart Srpska poziva na dalju pažnju i istraživanje ovih problema kako bi se očuvala transparentnost i poštovanje zakona u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru Republike Srpske.