Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zimski uslovi

Haos na cestama u Dalmaciji: Kamioni zameteni u snijegu, u Splitu ledena kiša

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Na području Dalmatinske zagore od jutros pada snijeg

Zbog snijega koji pada na području Dugopolja dogodila se saobraćajna nesreća na Klisu, dok je predio Kočinje brdo zatvoren za saobraćaj zbog zametenih kamiona

Zbog snijega koji u ponedjeljak od jutra pada u široj splitskoj okolici proglašeni su zimski uvjeti na cestama, doznaje se od policije i dežurnih službi.

Po informacijama s terena od jutros snijeg pada u Sinju, Trilju, Dugopolju, na Klisu, Mosoru, Muću i Konjskom.

Na terenu se nalaze dežurne službe, a na nekoliko je mjesta došlo do zastoja kamiona koji su ostali zameteni u snijegu. Split je pogodila ledena kiša koja trenutno ne pada, dok je trenutna temperatura u gradu šest stepeni.

Zbog snijega koji pada na području Dugopolja dogodila se saobraćajna nesreća na Klisu, dok je predio Kočinje brdo zatvoren za saobraćaj zbog zametenih kamiona.

Policija je oko 10,40 sati dobila dojavu da se na cesti D1, ispod tunela Mihovilović, dogodila saobraćajna nesreća u kojoj su se sudarila dva privatna vozila, zbog čega je došlo do prekida saobraćajan prema Splitu.

Policijski službenici su izišli na mjesto saobraćajne nesreće, a vozilo je uklonjeno. Cesta je sada prohodna za promet uz policijsko usmjeravanje i regulaciju.

Cesta D56, predio Kočinje brdo, u ovom trenutku je zatvorena za promet zbog teretnih vozila koja se nalaze na cesti, prenosi Hina.

Obzirom da u nekim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg, iz policije obavještava​ju vozače da su na cestama D1 i D56 nastupili zimski uslovi.

Upravljanje vozilima u ​takvim uslovima je otežano, ​pa pozivaju vozače na dodatan oprez, ​upućuj​u ​ih da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na cesti i koriste zimsku opremu. Policijski službenici su na terenu i obavljanju nadzor prometa.

​Policija podsjeća da Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.​

Za vrijeme zimskih uslova na cestama zabranjuje se saobraćaj motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u saobraćaj, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Obzirom da su kolnici u ostalim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije mokri, savjetujemo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti​, poručuje policija.

VOZAČI, OPREZ! Brza cesta Solin – Klis ❄️❄️❄️

Posted by DalmacijaDanas on Monday, November 27, 2023