Uoči početka nastave, pojedine škole u TK bez grijanja (VIDEO)

BiH

Slika_video_AKTIV-DIREKTORA-OSNOVNIH-SKOLA-26-1-2017

Pripreme za početak drugog polugodišta u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu otežale su vremenske neprilike. Tri dana prije početka nastave pojedine škole se suočavaju s problemima, koji se uglavnom tiču grijanja.

– Postoje kvarove na sistemu centralnog grijanja zbog niskih temperatura, a dodatni problem je što su određene škole rezerve uglja potrošile u januaru. U nekom školama bi vrlo brzo došlo do nedostatka energenata, jer ni sam rudnik u ovakvim uslovima ne može da ispoštuje količine uglja koje su potrebne – kazao je predsjednik Aktiva direktora OŠ TK Almir Hadžić.

Osnovne škole u Požarnici, Lipnici i Simin Hanu imaju probleme s kotlovima koji ne rade. Ono što dijelom otežava trenutnu situaciju jeste činjenica da je na snazi odluka o privremenom finansiranju u Tuzlanskom kantonu, što ograničava nabavke.

Međutim, iz resornog ministarstva naglašavaju da će svaki slučaj biti pojedinačno rješavan. Važno je da su nadležni upoznati sa stanjem na terenu, da su škole reagovale blagovremeno i da su svi angažovani na rješavanju problema.

Stručni saradnik u Ministarstvu za obrazovanje TK Fikret Vrtagić kazao je da škole intenzivno rade na osposobljavanju grijanja, a da Ministarstvo pomaže školama da dobavljači isporuče potrebnu količinu uglja. Nada se da će nastava u drugom polugodištu početi na vrijeme.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o javnim nabavka u školama te precizirane obaveze u vezi s utvrđivanjem potreba koje škole imaju za ovu godinu. Konkursna procedura za prijem zaposlenika u školama provedena je bez problema, tako da bi i s tog aspekta drugo polugodište trebalo započeti prema planu, u ponedjeljak 30. januara.