Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upitno obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici

BiH

20 years since Srebrenica Massacre

Obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici dovedeno je u pitanje, a stav Organizacionog odbora za obilježavanje genocida nad Bošnjacima jeste da ukoliko ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić ne bude pušten na slobodu, komemoracija u Potočarima bude odgođena.

aa_picture_20150623_5695422_web

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je održan sedmi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11.jula. 1995. godine. Jedina tema današnjeg sastanka bilo je hapšenje Nasera Orića.

Predsjednik Organizacionog odbora i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je kazao kako nije vjerovao da će Srbija zatražiti izručenje, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sazvao sam ovaj sastanak jer ne mogu sam nositi teret i odlučiti o održavanju komemoracije. Želio sam čuti mišljenja porodica žrtava. Jedanaesti juli je planetarni događaj koji posjeti oko 50 000 ljudi i mi u ovakvoj situaciji ne možemo da garantujemo sigurnost. Pozivam organe naše države da razgovaraju sa organima Švicarske jer je hapšenje Nasera Orića politički akt. Mi ne možemo obilježiti 11. juli, a da Naser Orić ne bude na slobodi. U narednih pet dana sačekaćemo da vidimo u kom pravcu sve ide, a nakon toga ćemo donijeti konačnu odluku.

aa_picture_20150623_5695424_web

Pravna procedura u vezi sa hapšenjem Nasera Orića može potrajati i do šest mjeseci. Duraković ističe da se to ne može čekati.

“Advokati su juče predali predmet koji osporava samo hapšenje i postoje validni dokumenti da se na osnovu toga može osloboditi, međutim moramo čekati da vidimo da li je Švicarska spremna priznati grešku, a tome se ne nadamo. Ukoliko budu sagledali činjenice mogu Nasera pustiti i danas”, rekao je Duraković.

Porodice žrtava saglasne su sa ovakvim stavom. Ističu da mogu čekati na ukop najmilijih sve dok se ne riješi ova neprijatna situacija koja se desila.

aa_picture_20150623_5695426_web

Lista visokih zvaničnika koji su potvrdili dolazak na komemoraciju nije poznata još uvijek, ali je broj identifikovanih tijela spremnih za ukop u ovom momentu 135.

Porodice žrtava saglasne su sa ovakvim stavom. Ističu da mogu čekati na ukop najmilijih sve dok se ne riješi ova neprijatna situacija koja se desila.