Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Breivik završio srednju školu i želi studirati političke nauke

23/06/2015

Osuđeni masovni ubica, Norvežanin Anders Behring Breivik (36), koji trenutno služi 21-godišnju zatvorsku kaznu, ne odustaje od želje za studiranjem. Vanredno je završio srednju školu i sada želi studirati političke nauke.

Breivik, koji je prije četiri godine svirepo ubio 77 i ranio 242 osobe, prijavio se na konkurs za upis studenata na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Oslu.

Njegov advokat Oystein Storrvik je izjavio da će se Univerzitet o Breivikovom zahtjevu izjasniti 20. jula.

Ozloglašeni ubica Breivik je i prije dvije godine pokušao da se upiše na isti fakultet, ali mu je zahtjev odbijen, između ostalog, i zato što nije završio srednju školu. On je u međuvremenu vanredno završio Srednju trgovačku školu koju je 1998. godine napustio i ponovo pokazao namjeru da studira politologiju.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Oslu Dag Harald Claes je izjavio da Breivik ni u slučaju da bude primljen, neće moći završiti studij politologije jer više od polovice predmeta zahtijeva prisustvo na nastavi i prezentiranje različitih seminara i zadaća.

I rektor Univerziteta u Oslu Ole Petter Ottersen je kazao da Breivik tokom trajanja kazne neće može ulaziti u univerzitetski kampus, niti se sastajati sa univerzitetskim osobljem i studentima.

Podsjetimo, Breivik je 22. jula 2011. otvorio vatru u ljetnom kampu mladih na otoku Utoya, gdje je ubio 69 osoba, a prije toga je u blizini sjedišta vlade u Oslu izveo bombaški napad, pri čemu je poginulo osam osoba. U tim napadima je ranio ukupno 242 osobe. Za to je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.