Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BPK

Uposleni u srednjim školama od 28. februara stupaju u štrajk upozorenja

skola-ucenici-PIXSELL

Naglasila je da je na inicijativu sindikalnih organizacija odluka o stupanju u štrajk upozorenja donesena 17. februara, te da će se štrajk odvijati svakodnevno od 28. februara u trajanju od 90 minuta

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za ponedjeljak, 28. februar najavio je štrajk upozorenja u svim srednjim školama na području tog kantona.

Predsjednica KO sindikata uposlenih u srednjem i visokom obrazovanju Elma Delić naglasila je da je razlog štrajka nepoštivanje prava iz kolektivnog ugovora, kao i neprovođenje zaključka Skupštine BPK Goražde od 28. decembra 2021. godine, zbog čega uposleni u srednjem obrazovanju iskazuju nezadovoljstvo odnosom kantonalne vlade prema njima.

– Kolektivnim ugovorom i zaključkom Skupštine BPK je predviđeno da će radnici u srednjem obrazovanju dobiti svoje plate i koeficijente izjednačene sa državnim službenicima u kantonu, međutim to se do današnjeg dana nije desilo iako je Skupština dala Vladi rok od 30 dana da uskladi koeficijente i platne razrede uposlenih u osnovnim i srednjim školama, sa uposlenicima u organima uprave – pojasnila je Delić.

Naglasila je da je na inicijativu sindikalnih organizacija odluka o stupanju u štrajk upozorenja donesena 17. februara, te da će se štrajk odvijati svakodnevno od 28. februara u trajanju od 90 minuta.

– Jučer je na sve relevantne adrese upućena odluka o organiziranju štrajka upozorenja i očito u borbu za ostvarenje naših prava moramo krenuti nažalost nekim drugim metodama. Mi smo donijeli usaglašenu instrukciju sa našim ministarstvom obrazovanja i ona je otišla prema ministarstvu za finansije i Vladi, ali mi nemamo trenutno informaciju dokle je taj proces došao i da li će se i kada uopće realizovati – napomenula je ona.

Naglasila je da će štrajk upozorenja trajati svakodnevno do ispunjenja zahtjeva te da neće doći do potpune obustave odgojno-obrazovnog rada. U vrijeme održavanja štrajka od 14 do 14.30 sati učenici i nastavnici će biti u učionicama, ali nastavni sadržaji neće biti realizirani.

– Donošenje usklađene Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima za uposlene u srednjem obrazovanju i poboljšanje uslova rada su naši osnovni zahtjevi zbog kojih je nastalo ovo nezadovoljstvo. Mi se nadamo da će Vlada što prije donijeti usklađenu instrukciju na obostrano zadovoljstvo i da će se štrajk upozorenja što prije obustaviti. Kolege iz osnovnih škola su nam dale podršku, ali da bi i oni eventualno napravili daljnje korake, to moramo najprije mi učiniti, jer su oni kolektivnim ugovorom vezani za nas – kazala je predsjednica kantonalnog odbora Sindikata uposlenih u srednjem i visokom obrazovanju BPK Goražde.