BiH

Zbog napada na doktora

Uposlenici KCUS-a započeli dvosatni štrajk, traže zaštitu

14/11/2019
FOTO: D. B.

Prisutnima se obratila direktorica Sebija Izetbegović

Zbog napada na doktora Edu Hasanbegovića, danas u 12 sati počeo je dvosatni štrajk ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Odluka o štrajku donesena je na hitnom sastanku kojem su prisustvovali generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, svi direktori disciplina, šefovi klinika, glavne sestre, svi ljekari klinika smještenih na lokalitetu Jezero, predsjednica Sindikata KCUS-a Dženana Hrustemović, DMS i predsjednik Ljekarske/liječničke komore FBiH, dr. Harun Drljević.

Prisutnima se obratila direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović. Kazala je da ovo nije prvi napad. Od 2016. godine je bilo 125 direktnih prijetnji.

– Krajnje vrijeme je da javnost zna da tuberkolostatike i citostatike ne nabavljamo mi, već Federalni zavod zdravstva, a mi ih samo primjenjujemo. Pacijentici o kojoj je bilo riječ je propisana visoka doza tih lijekova. Još kao direktorica Opće bolnice od Ministarstva sam zahtijevala status službenih osoba zbog ogromnih napada. Ovo više nećemo tolerirati. Svi uposlenici podnose ultimativni zahtjev da nam se dodijeli status službenih lica i da se zatvorskom kaznom kazni muškarac koji je ovo izvršio – istakla je Izetbegović.

Doktor Edo Hasanbegović, koji je pretrpio prijetnje, kazao je da se ne radi o plinskom pištolju, ali da je to najmanje bitno.

– Imam veliko iskustvo u razgovoru s roditeljima jer im nije jednostavno saopćiti loše vijesti, ali uvijek nađemo najbolji mogući način. Primili smo gospodina na najbolji i najljubazniji mogući način. Ja sam već bio zakazao sastanak s farmakolozima da pronađemo rješenje. Zabio mi je pištolj u vrat. Prijetio mi je. Govorio je: ”Ubit ću te, znam gdje živiš, ubit ću te!” Kolegice oko mene su počele plakati. Ta minuta trajala je kao vječnost. Ne možeš da vjeruješ da se to dešava – kazao je Hasanbegović.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.