Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijavljen Tužilaštvu KS

Uposlenik Narodnog pozorišta Sarajevo s lažnom diplomom ponovo prvorangirani na konkursu?!

narodno pozoriste sarajevo

Ured za borbu protiv korupcije prijavio vatrogasca s lažnom diplomom Tužilaštvu, na novom konkursu za higijeničara on postao opet prvorangirani

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, kako saznaje Fokus, podnio je Kantonalnom tužilaštvu KS krivičnu prijavu protiv Nermina Omerovića uposlenika u Javnoj ustanovi Narodno pozorište zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo krivotvorenje isprave.

Piše: A. DUČIĆ

Kako saznajemo, prijavljen je jer je predao odnosno upotrijebio diplomu o završenoj srednjoj školi za stručno zvanje trgovinski radnik-prodavač u JU Mješovita srednja i metalska škola u Tuzli za koju je naknadnim provjerama utvrđeno da nije vjerodostojna.

Inače, Omerović je 2. jula izabran kao prvorangirani kandidat na konkursu za radno mjesto vatrogasac. Četiri dana kasnije je donesena odluka o njegovom prijemu u radni odnos.

No, na ovome se ne završava priča. Kako saznajemo, nedavno je u Narodnom pozorištu okončan konkurs za higijeničara gdje je Omerović, također, prvorangirani kandidat?!

Fokus.ba obratio se JU Narodno pozorište za komentar na činjenicu da je Omerović, iako je utvrđeno da je prijavljen Tužilaštvu KS zbog krivotvorenja diplome na drugom konkursu ponovo vrednovan kao prvorangirani. No, iz JU Narodno pozorište nam je rečeno da u vezi s ovim ne žele davati komentar s obzirom na postupanje Ureda za borbu protiv korupcije prema Tužilaštvu KS.

S druge, pak, strane treba naglasiti da je JU Narodno pozorište već imalo korespondenciju sa Uredom od kojeg je tražio upute za postupanje u vezi sa konkursom na kojem je Omerović primljen, iako nije nadležnost Ureda da za davanje ovakvih uputa.

Podsjetimo, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić u intervjuu za Fokus.ba objavljenom 2. jula izjavio je da je Tužilaštvu Kantona Sarajevo ovaj ured podnio ukupno 32 krivične prijave za krivično djelo „krivotvorenje isprave“ a u okviru otrkivanja lažnih diploma u KS.

Također, podnijeli su i jednu zbirnu informaciju Tužilaštvu kojom je obuhvaćeno 16 lica zaposlenih u istom pravnom subjektu, zbog sumnje da su krivotvorili diplome. Tako su do sada otkrili ukupno 48 krivotvorenih diploma.

Ured vrši postupak provjere diploma zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Postupak provjere diploma zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo je aktivnost koju je inicirao Ured, a prihvatila Zaključkom Vlada Kantona Sarajevo. Ovom provjerom je obuhvaćeno ukupno 22.360 lica zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo.