Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat policije

Upozorenje MUP-a: Sigurnost građana ugrožena zbog blokade USK, dovedeni smo pred zid

mup USK AA (1)

Ne možemo izlaziti na teren i sav će teret pasti na policijskog komesara i policajce, a stvarna je odgovornost na zastupnicima

Sindikat policije i Sindikat policijskih službenika Unsko-sanskog kantona su ukazali na poteškoće s kojima se od danas, zbog financijske blokade kantona, Policijska uprava i Ministarstvo unutrašnjih poslova suočavaju u svom radu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi smo trenutno u velikom problemu i dovedeni smo pred zid. Ne možemo dobiti platu za januar niti ostala primanja, a svi mi imamo svoje troškove. Uz to, ne možemo nasuti goriva u službena vozila zbog čega pozivamo skupštinske zastupnike da svoja privatna i službena vozila daju policiji na korištenje kako bismo išli na uviđaj, jer ćemo ostati bez goriva i sva ćemo vozila morati parkirati”, kazao je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije Unsko-sanskog kantona.

Zbog neusvajanja Odluke o privremenom financiranju Unsko-sanskog kantona nemoguća je bilo koja financijska transakcija ili zaduženje zbog čega je rad u MUP-u Unsko-sanskog kantona ograničen.

Sindikati su pozvali zastupnike da intenzivnije rade na rješavanju ovog problema.

“Sigurnost građana je ugrožena, jer neće biti moguće provesti operativnost policije. Ne možemo izlaziti na teren i sav će teret pasti na policijskog komesara i policajce, a stvarna je odgovornost na zastupnicima. Uz to, imamo svoje obaveze od računa pa dalje. Neki od nas imaju djecu na fakultetima, sad to nećemo moći plaćati”, kazao je Osman Abdić, potpredsjednik Sindikata policijskih službenika i predsjednik UO Saveza sindikata policijskih službenika Federacije BiH.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, je rekao je da 5. februara ističe registracija za 30 službenih vozila koja od tada neće moći koristiti.

“Vlada je učinila sve što je mogla, ali sada je rješenje u rukama Skupštine Unsko-sanskog kantona, koja mora usvojiti Odluku o privremenom financiranju, a sada nas svjesno blokiraju”, kazao je Kljajić.

Ukoliko Skupština USK-a do kraja sedmice ne usvoji Odluku o privremenom financiranju Sindikati policije i Policijskih službenika će donijeti odluku o primjeni restriktivnih mjera kako bi se izborili za svoja, ali i za prava građana Unsko-sanskog kantona, kazali su predstavnici sindikata na konferenciji za medije.