BiH

Upravni odbor BHRT-a: Dugovi se gomilaju, EBU prijeti tužbom

21/11/2016

Upravni odbor BHRT-a ocijenio je na današnjoj sjednici da je Radio-televizija Bosne i Hercegovine prešla prag izdržljivosti te da je pitanje dana kada će biti potpuno onemogućena da obavlja svoju funkciju.

Osnovni prihod od RTV takse manji je za petinu u odnosu na period prošle godine, što iznosi oko 2 miliona KM, dugovi prema dobavljačima se gomilaju, Evropska radiodifuzijska unija (EBU) je uputila opomenu pred tužbu, zahtijevajući da im BHRT isplati dug u iznosu od 11 miliona KM.

Istovremeno, entitetske televizije RTV FBiH i RTRS ne ispunjavaju zakonske obaveze prema BHRT-u, tako da su dostigle iznos veći od 15 miliona KM.

Upravni odbor podržao je prijedlog Poslovodnog odbora da se od zakonodavne i izvršne vlasti BiH traži da se angažiraju na hitnim mjerama za opstanak BHRT-a i ubrzaju zakonsko rješenje za naplatu RTV takse, jer bi u protivnom moglo doći do nesagledivih posljedica za koje upravna tijela ne mogu preuzeti odgovornost.

– BHRT je žrtva nemogućnosti postizanja dogovora u Parlamentu BiH, s jedne, te odnosa unutar sistema javnog RTV emitiranja u BiH, s druge strane – ističu iz Upravnog odbora BHRT-a.

Data je podrška na Nacrte programskih planova za 2017. godinu, iako su pripremljeni u krajnje neizvjesnim finansijskim okolnostima koje direktno utječu na osnovni status BHRT-a. Također, Upravni odbor podržao je prijedlog nove organizacije BHRT-a koja treba odgovoriti na izazove i promjene koje donosi novi, multimedijalni pristup organizaciji i digitalna tehnologija.

Očekuje se da će ovaj prijedlog biti završen do kraja ove godine, saopćeno je iz Upravnog odbora BHRT-a.

Komentari