East – West Bridge: Pokazati svijetu da u BiH ima domaće pameti

east-west-bridge6

Svečana konferencija povodom osnivanja i početka rada think-tank organizacije “East-West Bridge” (Most Istok-Zapad) u Bosni i Hercegovini upriličena je danas u Sarajevu.

Konferencija, čija je centralna tema “Bosna i Hercegovina – most između Istoka i Zapada”, s osvrtom na stanje i budućnost BiH i regiona, okupila je u glavnom gradu BiH brojne istaknute ličnosti, predstavnike akademske zajednice, institucija vlasti, politike, civilnog društva i međunarodnih institucija i organizacija iz BiH, regiona i evropskih zemalja.

Sudionike svečanog skupa pozdravio je prvi predsjednik Organizacije East-West Bridge u BiH Jakob Finci, istaknuvši da se radi o organizaciji koja okuplja ljude koji misle dobro Bosni i Hercegovini i koji vjeruju da ona može brže i lakše do evroatlantskih integracija.

– Želimo da pokažemo svijetu da u BiH ima domaće pameti, pameti koja ne odbija saradnju sa strancima, ali misli da i sama uz dobrodošlu njihovu pomoć može dosta toga da uradi – kazao je.

east-west-bridge7

Finci, nadalje, podsjeća da je BiH zemlja između Istoka i Zapada koja želi biti most između ta dva civilizacijska kruga, te da je u fokusu skupa, koji se simbolikom kalendara dešava baš na godišnjicu parafiranja Dejtonskog sporazuna, pogled u budućnost, uključujući ekonomski razvoj, oblasti obrazovanja, civilnog društva i medija.

Najavio je da će organizacija ne čijem je čelu analizirati stanje u sektorima vladavine prava i ljudskih prava, napredak BiH na evropskom putu, razvoj odnosa sa susjedima, te stanje u oblasti ekologije i sva ona pitanja u kojima slobodomisleći ljudi iz različitih oblasti u zajedničkoj sinergiji mogu pomoći cjelokupnom razvoju BiH.

Uz zahvalnost svima koji su podržali osnivanje „East-West Bridge u BiH“, Finci je pojasnio da se radi o organizaciji otvorenoj za transparentnu saradnju sa nevladinim i sličnim organizacijma u svijetu, te za jačanje dijaloga orijentiranog ka rješavanju konkretnih problema i optimizaciji postojećih rješenja.

Čestitke u povodu osnivanja i početaka djelovanja spomenute organizacije, među ostalima, uputili su šef Misije OSCE u BiH, ambasador Jonathan Moore, predsjednik East-West Bridge International Jovan Kovačić, direktor Evropske grupe Trilateralne komisije Paul Revay i član East-West Bridge iz Beograda dr. Slavenko Grgurević, a stanje i genezu odnosa u BiH u historijskom i politikološkom kontekstu elaborirao je prof. dr Zlatko Hadžidedić.

Istaknuli su da je neophodno fokusirati se na ono što spaja ljude, narode, različite kulture i svjetonazore, te da treba istrajavati na idejama i programima koji svima donose dobro i koji su okrenuti općoj dobrobiti i boljoj budućnosti za sve, bez obzira na bilo koju vrstu pripadnosti.

Potrebno je, kako je rečeno, raditi za opće dobro i bolju organiziranost u svim oblastima života u BiH, regionu i šire, uz maksimalno uvažavanje i međusobno poštovanje svih aktera tih procesa, a sve radi otvaranja bolje perspektive i novih razvojnih šansi.

Ocijenjeno je u tom kontekstu kako su svi koji promišljaju na taj način dobrodošli, uz napomenu kako je BiH koja se nalazi na raskrsnici različitih civilizacija, zapadnog i istočnog kršćanstva i islama pruža mogućnosti za bolje razumijevanje različitosti, te da može biti generator novih pozitivnih procesa u regionalnim i globalnim okvirima.

Partner Osnivačke konferencije je Nizami Ganjavi Inetrnational Center, think-tank organizacija iz Azerbejdžana.