Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAVEZ UDRUŽENJA PENZIONERA FBIH

Upravni odbor Saveza penzionera FBiH zauzeo stav u vezi zakona o vanrednom usklađivanju penzija

penzioneri screenshot FTV

Savez udruženja penzionera FBiH se ograđuje ukoliko dođe do eskalacije stanja i masovnih okupljanja i protesta pred Parlamentom FBiH u vrijeme održavanja sjednice Doma naroda i sva odgovornost će, upozorava Mehić, biti na delegatima Doma naroda, koji će doprinijeti svojim postupkom ukoliko usvoje predloženi zakon

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH na današnjoj sjednici zauzeo je stav u vezi Prijedloga zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, čije je donošenje predložio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić.

Ovaj zakon uvršten je na predloženi dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je zakazana za četvrtak.

– Eventualnim donošenjem navedenog zakona nanijet će se ogromna šteta Federalnom zavodu PIO i povećati diskriminacija u ostvarivanju zakonom stečenih prava u PIO. Upozoravamo delegate Doma naroda da ukoliko stave na dnevni red prijedlog navedenog zakona za koji je već podnešena apelacija Ustavnom sudu o ocjeni ustavnosti, smatramo da će doći do pogoršanja i eskalacije sigurnosne situacije u Federaciji – izjavio je Feni predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

Savez udruženja penzionera FBiH se ograđuje ukoliko dođe do eskalacije stanja i masovnih okupljanja i protesta pred Parlamentom FBiH u vrijeme održavanja sjednice Doma naroda i sva odgovornost će, upozorava Mehić, biti na delegatima Doma naroda, koji će doprinijeti svojim postupkom ukoliko usvoje predloženi zakon.

– Predlažemo da se prije odluke Ustavnog suda po apelaciji Vlade FBiH ovaj prijedlog zakona ne stavlja na dnevni red, a da se održi zajednički sastanak svih zainteresovanih strana i nosioca izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji kako bi na realnim osnovama došli do najboljeg rješenja – istakao je Mehić.

Upravni odbor Saveza danas je donio zaključak u kojem se kaže da je već duži vremenski period prisutno nezadovoljstvo i ogorčenost 429.000 penzionera na nerad i nerazumijevanje ove populacije kada je u pitanju redovno i vanredno usklađivanje penzija, a u međuvremenu dodatnu uznemirenost kod penzionera izaziva i na silu uvođenje privilegija pojedinih kategorija penzionera.

– Kada je u pitanju diskriminacija ističemo da se ta diskriminacija primjenjuje na ovu populaciju od 1998. godine, a da se ta diskriminacija nastavila i prema pripadnicima Vojske Federacije i Armije BiH od 2013. godine kada je usvojen novi Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, čime je ova kategorija diskriminisana jer ne ostvaruje svoja zakonom stečena prava u skladu sa Zakonom i PIO – kaže Mehić.

Podvukao je da pripadnici Oružanih snaga BiH ostvaruju svoja prava na osnovu člana 11. Zakona o PIO koji je stupio na snagu 1. marta 2018. godine i “od tada do današnjeg dana odlazak u penziju i usklađivanje istih vrši se u skladu sa odredbama Zakona o PIO”.

– Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH zahtjeva od Vlade FBiH i oba doma Parlamenta FBiH da se po hitnom postupku izvrši usklađivanje Zakona o demobilisanim borcima, Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH sa Zakonom o PIO u Federaciji i tražimo da svi korisnici Federalnog zavoda PIO nakon odlaska u penziju ostvaruju ista prava isključivo po Zakonu o PIO – rekao je Mehić za Fenu po okončanju današnje sjednice Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.