Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"detektor"

Uprkos teškom skandalu, Kajmaković ostaje državna tužiteljica!

diana kajmaković
Foto: Screenshot
Diana Kajmaković

Drugostepena disciplinska komisija je u februaru potvrdila odluku Prvostepene komisije kojom je Kajmaković izrečena disciplinska mjera “premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće potvrdilo je drugostepenu disciplinsku odluku kojom je Diana Kajmaković premještena s pozicije zamjenice glavnog tužioca na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva, saznaje Detektor.

Ovu informaciju za Detektor potvrdila je njena pravna zastupnica Lejla Čović.

Drugostepena disciplinska komisija je u februaru potvrdila odluku Prvostepene komisije kojom je Kajmaković izrečena disciplinska mjera “premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH”.

Tada je djelimično uvažena žalba tužene Kajmaković te odbijena tačka tužbe kojom je bila proglašena odgovornom za “ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”.

Bila je proglašena odgovornom, prema ovoj tački, što je, obavljajući poslove rukovodioca u Tužilaštvu BiH – u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentiranja – držala dokumente sa oznakom stepena tajnosti zaprimljene u periodu od 8. novembra 2021. do 24. augusta 2022. godine, lično dostavljene tuženoj “na ruke”, a koji se odnose na predmete “Sky aplikacija”, prenosi BIRN.

Prema ranijem saopćenju, prvostepenom odlukom Kajmaković je proglašena odgovornom i što je – znajući da se provjere navoda u tužilačkom predmetu odnose na provjere komunikacija kriminogenih lica iz predmeta “Sky aplikacije” u odnosu na nju – zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta, te na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu dobijanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne.

Za ove radnje je proglašena odgovornom da je počinila prekršaj “korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”.

Sjedinjene Američke Države su u decembru 2023. zabranile Kajmaković ulaz u zemlju, a ranije su joj iz iste države uvedene sankcije.