Pirić pisala visokom predstavniku

Upućen dopis Schmidtu: “Preletačima” se nudilo 250.000 KM, posao i novi stan

Sarajevo: Christian Schmidt održao je konferenciju za medije
05.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt odrzao je konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kako se između ostalog navodi u dopisu, zatraženo je da Schmidt iskoristi svoje Bonske ovlasti,a vezano za preletače koji su “kupljeni” kako bi se u Tuzli formirala nova skupštinska većina

Predsjednica Pokreta demokratske akcije (PDA) Elzina Pirić uputila je  novi dopis visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, u kojem se ukazuje na političku korupciju.

Kako se između ostalog navodi u dopisu, zatraženo je da Schmidt iskoristi svoje Bonske ovlasti,a vezano za preletače koji su “kupljeni” kako bi se u Tuzli formirala nova skupštinska većina.

Naime, navodi se da se konkretno radi o postupku dvojice zastupnika PDA Senada Alića i Jakuba Suljkanovića, koji su na Općim izborima ove godine, kao kandidati ove stranke, dobili mandate u Skupštini Tuzlanskog kantona, te koji su potpisali izjavu o formiranju skupštinske većine sa strankama SDA i DF, o čemu su, kako navodi Pirić već ranije pisali Schmidtu.

“Dokaz da ovo nije usamljen slučaj kada je u pitanju formiranje skupštinske većine govori i slučaj Jasmine Lugavić, zastupnice PDA, koja je u februaru ove godine, samo osam mjeseci pred Opće izbore, svoj glas dala Stranci demokratske akcije”, navodi se u dopisu.

Između ostalog iz PDA ističu i da Alić, Lugavić i Suljkanović ni u jednom momentu nisu obavijestili organe stranke o bilo kakvom opravdanom razlogu napuštanja PDA, niti prelazak u SDA.

“Njihov perfidni postupak vidimo jedino u koruptivnom djelovanju, odnosno postojanju sumnje da su se njihove ruke kupile finansijskim sredstvima tajkuna bliskih Stranci demokratske akcije”, navodi Pirić u dopisu.

“Vjerujući u Vaše časne namjere kada je u pitanju BiH i njen izborni proces, kao i implementacija izbornih rezultata, molimo Vas da kaznite ovaj dvojac, oduzimanjem mandata, koji su izigrali svakog glasača, koji je vjerovao u njih”, dalje je navedeno, ističući bojazan da će u protivnom, svaki naredni izbori biti uzaludni.

Pirić dodaje i da postoji osnovana sumnja da su protiv Alića i Suljkanovića, pokrenute određene istražne radnje za prodaju radnih mjesta, te da su za zataškavanje navedenog, ucijenjeni od SDA-ovih zvaničnika, a sve u cilju formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu.

“Aliću je čak obećan i stan u zgradi koju gradi SDA-ov zastupnik. Kada je u pitanju Jasmina Lugavić, živinički tajkun Abdurahman Hodžić zvani Hodža, koji izdašno finansira Stranku demokratske akcije sredstvima koje po osnovu tendera za svoju firmu dobije od ove stranke, Šabanu Lugaviću, suprugu Jasmine, je u jednom ugostiteljskom restoranu prije godinu dana na salvetu napisao iznos od 250.000 KM, istu presavio i stavio pred njega. Kako se gospodin Lugavić nećkao, očito tražeći više, gospodin Hodžić je salvetu povukao prema sebi i rekao ‘ponuda je istekla'”, navodi Pirić.

Pirić tvrdi da za ovo gore navedeno ima i svjedoka, te da je upućena krivična prijava Tužilaštvu TK, koje do danas, kako tvrdi ništa nije uradilo po tom pitanju.

“Naravno, uspio ih je pridobiti ove godine, za mnogo veći iznos nego od prvobitno napisanog. U izjavi inspektorima MUP-a TK koje je sačinilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i isti uputili na adresu Tužilaštva Tuzlanskog kantona od 20.10.2021. godine, koju je dao Šaban Lugavić, Bego Gutić, aktuelni načelnik općine Banovići, pokušao je preko njega utjecati na suprugu Jasminu da ne glasa za smjenu Vlade TK, koju je tada vodila SDA”, tvrdi dalje Pirić.

U svom dopisu, uputila je i ošre kritike na račun Bege Gutića.

“A da je Gutić i SDA spreman na sve samo da bi ostao u vlasti, iako u Općinskom vijeću Banovići ima većinu, pokušao je velikim novcem da kupi i dvoje vijećnika koji su to uredno prijavili nadležnim policijskim organima u februaru 2021. godine. Po nalaogu tužilaštva provedene su posebne istražne radnje, gdje je Gutić snimljen kako nudi novac i radna mjesta za prelazak u SDA. SIPA je saslušala navedene vijećnike i svjedoke i ništa nije poduzela po tom pitanju. S toga, mi sumnjamo da će pravosudne i policijske institucije u ovoj zemlji blagovremeno reagovati na političku korupciju i očiglednu kupovinu zastupnika i vijećnika”, zaključuje Pirić u svom dopisu.