Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USAID podržava krivično gonjenje korupcije u BiH

BiH

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i dvije bh. institucije – Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) – su se dogovorili da udruže snage u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Njihovi napori će biti usmjereni ka jačanju sposobnosti lokalnih aktera da procesuiraju takve slučajeve, uz podršku tužilaca iz Republike Hrvatske, koji će pomoći da se lekcije koje su naučili u svojoj zemlji primjene i u BiH. Kako bi se ta saradnja ozvaničila, David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH, Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, i Sead Lisak, direktor APIK-a, potpisat će Memorandum o razumijevanju u četvrtak, 18. juna, 2015., u 9:00 sati u prostorijama VSTV, Kraljice Jelene 88. Svi mediji su pozvani da prisustvuju.

Saradnja između potpisnika Memoranduma biće usmjerena na provođenje relevantnih propisa, poboljšanje koordinacije između relevantnih institucija, kao i utvrđivanje izvora korupcije i najefikasnijih načina za krivično gonjenje odgovornih za korupciju. U sklopu ovih aktivnosti, USAID je podržao i dolazak kolega iz USKOK-a (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) Republike Hrvatske. U naredne četiri godine, USKOK-ovi tužioci će sa svim tužilaštvima u BiH podijeliti najbolje primjere iz svoje prakse, kao i znanja stečena u procesuiranju korupcije.

U sklopu prve posjete, počevši od 17. juna, tužioci USKOK-a učestvovat će na konferenciji pod pokroviteljstvom USAID-ovog projekata ACCOUNT “Efikasno procesuiranje koruptivnih krivičnih djela u BiH”, i tako podržati aktiviste NVO koji se bore protiv korupcije u BiH. Konferencija će okupiti predstavnike iz nevladinih organizacija i bh. pravosudnih i institucije nadležnih za provođenje zakona. Konferencija će se održati u hotelu Sarajevo, sa početkom u 11:00 sati.

U četvrtak i petak, 18.-19. juna, USKOK-ovi tužioci će raditi sa svojim kolegama iz Zenice, Istočnog Sarajeva, Tuzle i Doboja, kako bi podijelili svoje viđenje o tome kako treba efikasnije voditi istrage i krivična gonjenja.

Korupcija u BiH se doživljava kao glavna prepreka u razvoju zemlje jer koči privatne investicije, smanjuje ekonomske aktivnosti i povećava troškove poslovanja, što održava stanje siromaštva i vodi ka političkoj nestabilnosti. Kako se BiH nastoji približiti Evropskoj Uniji, potrebno je da bude društvo u kom je pravda više zastupljena, odnosno država koja se oslanja na vladavinu prava kako bi bila u skladu sa standardima EU.