Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Srebrenica izlazi iz RS-a i dobija status distrikta?

16/06/2015

Najveće zapadne sile planiraju da predstojeće obilježavanje 20 godina od ratnih dešavanja u Srebrenici iskoriste da taj grad odvoje od Republike Srpske, odnosno da dobije status distrikta kao što ga ima Brčko, piše današnji Blic.

Paralelno sa najavljenim rezolucijama o Srebrenici u Vijeću bezbjednosti UN i u Kongresu SAD, kao i sa sve većim prijetnjama da što više smanje nadležnosti RS-a, zapadne zemlje planiraju da pokrenu inicijativu da ta opština dobije specijalni status.

“Srebrenica bi bila izuzeta iz nadležnosti Banje Luke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tokom rata tu bila zaštićena zona UN”, rekao je sagovornik lista iz Vlade Srbije.

On podsjeća i da su sličnu ideju predlagale bošnjačke partije još 2007. godine da bi Banja Luka na kraju Srebrenicu proglasila područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je za Blic da je ta ideja vrlo opasna.

“Nikakvu zvaničnu inicijativu o Srebrenici nismo dobili. Ali ukoliko se međunarodna zajednica na to odluči, mora biti oprezna, jer nije prihvatljivo nikakvo prekrajanje ustavnog uređenja BiH”, rekao je Crnadak.

U nacrtu rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, koja bi 7. jula trebalo da bude razmatrana u Vijeću bezbjednosti UN, najoštrije se osuđuju sva kršenja ljudskih prava i zloupotrebe međunarodnog humanitarnog prava, genocid u Srebrenici, te svako njegovo poricanje.

U tekstu rezolucije, koji su objavile Večernje novosti i “Politika”, članice UN se pozivaju da budućim generacijama usade lekcije iz prošlosti, odnosno apeluje na zemlje da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike.

VEZANI TEKST Šta sadrži rezolucija o Srebrenici?

U preambuli se navodi tvrdnja da su desetine hiljada žena, djevojaka, ljudi i dječaka bili žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu.

Politika izdvaja da se u nacrtu rezolucije, koji ima 13 tačaka i četiri strane, 35 puta pominje riječ genocid, a samo tri puta pomirenje.

U uvodnom dijelu se podsjeća na hašku presudu generalu Radislavu Krstiću iz 2004. godine da se u Srebrenici desio genocid i da je istu kvalifikaciju za zločine u tom gradu dao i Međunarodni sud pravde 2007. godine.

U četvrtoj tački se izražava saosjećanje za žrtve na svim stranama u sukobu u BiH, kao i za njihove porodice, i poziva države članice da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

Naglašava se suštinski značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, prihvatanju djela iz prošlosti svih strana u sukobu i posvećanosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnovi za jačanje bezbjednosti, stabilnosti i prospreriteta, kako u BiH, tako i u širem reginu, a s tim ciljem pozdravlja nedavni sporazum parlamenta i političkih lidera BiH o ambicioznom programu reformi, koji uključuje posvećenost mjerama da se ubrza proces pomirenja.

Komentari

11 Comments

 1. Realista

  16/06/2015 at 23:02

  Ma dajte ljudi, neka Srbi sami sebi iskopaju politicki grob, a vi cete ostalo da zavrsite. mi sve vrijeme ponavljamo da jeste bio ZLOČIN u Srebrenici, ali ne genocid. Morate da naucite prvo sta to znači. I mi smo priznali naše zločine. A šta je sa vama? Kada ćete priznati zločin u Dobrovoljačkoj,Žepi, Tuzlanskoj koloni, Kravice i ostala podrinska mjesta sa većinskim srpskim stanovništvom, Sarajevo i ostala stratišta na kojima su Srbi stradali? Po vašoj priči ispada da su samo Srbi nosili puške, a da je muslimanska strana samo mirno stajala i čekala kad će biti ubijena i silovana. Budite malo i samokritični.

 2. Labud

  17/06/2015 at 00:15

  Po svim tackama u Srebrenici se dogodio genocid i to je potvrdio i medjunarodni sud pravde !
  Eh sad sto vi pokusavate da umanjite cin GENOCIDA pa tako dodajete legitimne vojne ciljeve kao primjere navodnih zlocina !
  Primjer jedan u dobrovoljacka gdje je kolona navodno se povlaceci imala za cilj doci do zgrade presjednistva i zauzeti isto ..
  Drugi primjer Tuzlanska kolona na Brcanskoj malti gdje su prilikom izlaska iz kasarne i prolaska kroz Tuzlu pijani rezervisti poceli pucati …
  Sto se tice kravice tu se nema sta pricati legitiman vojni cilj i jedina greska sto se kravica napala na bozic pa im pokvarila slavlje ostalo cisto po svim mogucim presudama ..
  I istina je da su i srbi stradali ali od broja 2000 i nesto nastradalih srba oko srebrenice i okolnih opstina od te cifre negdje blizu 300 su civili to je po spiskovima mck …
  I isto tako je istina i cinjenica da je goloruki narod ubrzo sam sebe naoruzao tako sto je bukvalno otimao naoruzanje od mnogo opremljenijeg agresora koji je iza ledja imao cijelu armadu jna..

 3. Realista

  17/06/2015 at 09:21

  Eto u cemu je problem, o kakvom onda suzivotu da govorimo? Legitimni su to sve ciljevi napadati vojnike bez bojeve municije, koji se povlace? Ne mozete da nazovete vojsku JNA agresorskom, posto je BiH bila u sastavu SFRJ, dok se BiH nije izdvojila. Vojska nije imala vremena da se povuce na svoju teritoriju od muslimanskih barikada.
  Kazes da su Kravice legitiman vojni cilj? Hajde molim te objasni mi, kako je moguce da iz DEMILITARIZOVANE zone (Srebrenica) vi vodite bilo kakvu borbu? Srebrenica je demilitarizovana prije '95. i bila je pod patronatom UN-a. Kad je Srbima konacno dosadilo da budu napadani s ledja i kad su odlucili da stave tacku na to, vi nas nazovete genocidnima. Nije uredu s vase strane. Sve vrijeme rata napadate civilno stanovnistvo u Podrinju, i kazete da su to vojni ciljevi? Nauci geografiju care, i pogledaj malo gdje su bile linije, pa onda nesto pricaj o tome. Opste je poznato da je "Medjunarodni sud pravde" samo paravan da bi se citav narod osudio. Po tom istom sudu, samo su Srbi ratovali i niko vise. Stalno samo izvrcete cinjenice, i imate dvostruka mjerila. Zato ovdje nikad nece biti mira. Hajde pocnite i vi da priznajete svoje zlocine, pa da krenemo ka pomirenju.

 4. murga_drot

  17/06/2015 at 10:56

  Realista, opsuti se! Nije bilo genocida, nije bilo rata…to je sve neko izmislio, sram da ga bude!

 5. Bosnjo

  17/06/2015 at 19:59

  Ovo je isto da se neki grad u federaciji, gdje je izvrseno etnicko ciscenje srba pripoji republici srpskoj..Oni ne znaju da ce s tim cinom jos vise nastradati ONI KOJI TAMO ZIVE. Nece nastradat Komsic koji zivi u Sarajevu, niti Izetbegovic, niti ce nastradat Ceric koji je u Becu, nego ce ga popusiti bosnjacka djeca medju srbima. To je fakt. A ko je kriv? Bosnjo! Bosnjo umjesto da gradi mostove, on gradi provokacije. Ovo je jasan cin provokacije, nista vise.. Ovdje vise nije ni pitanje dal se negdje desio genocid, etnicko ciscenje..nego samo o provokaciji u kojoj ce ga na kraju popusiti Bosnjaci koji zive medju srbima. A vi budite budale pa to podrzite.
  I da imaju imalo pametni zapitali bi se gdje je bila Britanije kada se desio genocid. A ne sada, na svu muku, na vatru sipati ulje-.-

 6. Admir Spahic

  17/06/2015 at 21:48

  Ja sam zivi svjedok u Dobrovoljackoj i ja dobro znam sta se dogodilo,svojim cima sam vidio kako iz tenkova JNA puca po okolnim zgradama,granate su padale po cijelom gradu. JNA je bila srpska agresorska vojska u Sarajevu,koja je bila LEGITIMNA VOJNA META i samim tim nikada necete moci dobiti da iko prizna da je bio zlocin jer onda bi Njemci imali pravo da traze odestetu za svoje ubijene vojnike jer ako Srbi traze za svoje vojnike odstetu zasto to ne bi dali isto pravo i Njemcima ili Turcima.sve 3 godine rata sam proveo u Sarajevu i dobro znam ko je ubijo Sarajlije ,ko ih je granatama gadjo ,masakriro,snajperima djecu ubijo.Hocete da izjednacite Poginule srpske vojnike sa Neviinim civilima ubjenom djecom.

 7. ZOLLA zola

  18/06/2015 at 08:55

  ma koga ti lažeš sam sebe

 8. Labud

  18/06/2015 at 11:25

  Ti to prihvati kako hoces ali to je susta istina !

 9. bosanac

  19/06/2015 at 02:56

  ma srbi su hrabra vojska upali u zasticenu zonu sa tenkovima na razoruzan narod i pobili sve civile njih 8000 i to je za neke obicni zlocin a ne genocid i porede ga sa zlocinom nad srbima gdje je ubijeno oko 100 srba

 10. Bosanski GAZIJA

  19/06/2015 at 12:31

  Opasnost bih ostala da ostarna i RS.
  Sada imamo sta da radimo to jest predjemo sa rijeci na dijela! Jos malo pa ce nam i zabraniti da gledamo i ono malo svetoga sto nam je ostalo, mezar i suze

 11. Sara

  21/06/2015 at 17:24

  Dok mi žalimo Srebreničane, oni svoju djecu žene/vjenčavaju za Srbe a nama prosipaju šovinizam od žaljenja i tuge..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.