Uskoro otvorenje odjela za ovisnice u Terapijskoj zajednici – Kampus

kampus

Odjel za ovisnice uskoro će početi s radom pod okriljem Terapijske zajednice – Kampus KS-a, čime će se riješiti jedan od problema diskriminacije žena u ovom kantonu, potvrdio je Feni direktor ove javne ustanove Kenan Kestendžić.

Pojasnio je da će kapacitet iznositi do deset kreveta te da će ovisnice biti fizički odvojene od muškaraca. Međutim, Kestendžić ističe da neće odustati od mogućnosti izgradnje novog objekta o čemu se govori posljednjih deset godina, čime bi se odvojio koncept muških, ženskih i maloljetničkih ovisnika. Pojasnio je da je procedura za smještaj ista kao i za muškarce, a to je putem centara za socijalni rad, terapijske zajednice te potpisivanjem komercijalnih ugovora.

– Štićenicama ćemo omogućiti rad s psiholozima, socijalnim radnicima, a radno-okupacione terapije bit će prilagođene njihovim senzibilitetu i svemu onome što je potrebno za resocijaliziraju, pripremu za povratak u normalan život – istakao je.

Za konačno otvorenje odjela, dodao je Kestendžić, potrebno je uraditi još neke tehničke pripreme te prilagoditi pravilnik za nesmetano funkcioniranje.

Podsjetio je da u okviru ove terapijske zajednice postoji i anonimno savjetovalište na njihovoj web stranici, kao i call centar na broj 061- 67 57 57, koji je uvijek dostupan.