Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD: Na demonstracijama protiv Trumpa više od 1,5 miliona ljudi

Untitled

Kao i u mnogim gradovima širom SAD-a i u New Yorku su održane demonstracije protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, na kojima je prisustvovalo oko 250.000 Amerikanaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti, među kojima su preovladavale žene i mladi, okupili su se u parku Dag Hammarskjold, koji se nalazi u blizini sjedišta Ujedinjenih naroda (UN).

Prisutni, koji su se zaputili prema Petoj avenije gdje se nalazi Trump Towers, su tvrdili kako je tokom izborne kampanje korišten stil koji je ponižavao žene, ali i Trumpovu oponenticu Hillary Clinton.

Demonstracije su, svojim prisustvom, podržale “prva dama New Yorka”, supruga gradonačelnika, Chirlane McCray, aktivistica i glumica Cynthia Nixon, zatim Rosie Perez, Taylor Schilling, Whoopie Goldberg i Dame Helen Mirren te Yoko Ono, koja je demonstracijama prisustvovala u invalidskim kolicima.

Na većini transparenata nalazili su se natpisi o društvenoj pravdi, ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova.

Policija demonstratima nije dozvoljavala pristup Trump Toweru bliže od dvije ulice, a saobraćaj je doživio kolaps.

U Los Angelesu je demonstriralo oko 700.000 ljudi, među kojima su se našle i mnoge filmske zvijezde.

Demonstracije su održane i u Utahu gdje su demonstrirale na hiljade ljudi, a podršku su pružili i Charlize Theron, Joshua Jacson, Aisha Tyler i drugi.

Glumica Ashley Judd održala je govor na demonstracijama u Washingtonu, na kojima se pretpostavlja da je učestvovalo oko 500.000 ljudi.

Osim toga, demonstracije su održane i u San Franciscu gdje je protestvovalo oko 50.000 ljudi, te Oaklandu gdje je nezadovoljstvo izrazilo oko 60.000 ljudi.