Naša stranka

Uskostranački obračuni Kasumovića i SDA paralizuju život u Zenici

zenica (7)

. Rezultat tog sukoba i instrumentalizacije gradskih i kantonalnih institucija je da nijedan akutni problem Grada nije riješen nego je usljed ovog sukoba uvećan

Sukob dva nivoa vlasti (gradskog i kantonalnog) vodi se više od tri godine. U ovim danima dostiže svoj vrhunac i paralizuje rješavanje akutnih problema u Zenici. S tim u vezi oglasio se Kantonalni odbor Naše stranke u ZDK.

“Niz životno važnih pitanja za građanke i građane Zenice i Zeničko-dobojskog kantona koja su nedavno dramatično aktualizirana ne mogu biti riješena niti stavljena u demokratsku proceduru zbog konstantnog sukoba dvije političke opcije koje su na vlasti u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

Naime, obje suprotstavljene opcije ispražnjene su od bilo kakvog ozbiljnijeg političkog sadžaja, konstruktivnih javnih politika, zalaganja za javni interes i mogu se svesti na puku borbu za vlast. Rezultat tog sukoba i instrumentalizacije gradskih i kantonalnih institucija je da nijedan akutni problem Grada nije riješen nego je usljed ovog sukoba uvećan.

Najsvježiji primjeri su slučajevi Zenicatransa i Interventne kardiologije. Podsjetimo, slučaj Zenicatransa su i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenica, i SDA, koja čini vlast na kantonalnom nivou, iskoristili za međusobno optuživanje. Zbog nemogućnosti rješavanja problema Zenicatransa od strane lokalnih i kantonalnih nadležnih organa vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Zenica Meliha Salčinović bila je prinuđena podnijeti prijavu SIPA-i. Također, podsjećamo da je projekat Interventne kardiologije zaustavljen, na što je reagovao Gradski odbor Naše stranke, zbog administrativnih barijera oko predviđenog zemljišta za gradnju i nemogućnosti iznalaženja rješenja između dva nivoa vlasti Grada Zenice i kantonalne Vlade. Sličan primjer paraliziranja sistema je i opstrukcija inicijative Naše stranke za održavanje Tematske sjednice u Skupštini ZDK od strane sekretara Stručne službe.

Posljedice uskostranačkih interesa i sukoba Kasumovića i SDA za građane su nemjerljive. Dio tih posljedica se manifestira u činjenici da ovih dana vlast ništa konkretno ne poduzima da građani ne udišu enermno zagađen zrak, da se stvorio kolaps u gradskom javnom prevozu, te da svakodnevno kardiološki problemi građana, koji bi mogli biti spriječeni realizacijom projekta Interventne kardiologije, rezultiraju čestim smrtnim ishodima.”