Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojen budžet SBK, nedostatak 39 miliona KM žele namiriti novim kreditima

Protiv budžeta , koji je u skupštinsku proceduru uputila Vlada SBK, glasali su zastupnici SDP-a BiH, uz ocjenu da je predimenzioniran i potrošački.

Skupština Srednjobosanskog kantona odobrila je danas budžet za sljedeću godinu u iznosu od oko 217 miliona KM.

Ministrica financija SBK  Mirjana Plavčić (HDZ BiH) kazala je novinarima da je ovaj budžet garancija budžetskim korisnicima, prvenstveno uposlenicima javne uprave, da će županija funkcionirati.

Kako je kazala, budžet za 2021. godinu ima socijalnu i razvojnu dimenziju, s obzirom na to da je jedna četvrtina namijenjena za niže razine vlasti i pojedince.

Na prihodovnoj strani budžeta nedostaje gotovo 39 miliona maraka, a ministrica Plavčić očekuje da će taj minus biti riješen potporom s viših razina vlasti ili kreditnim zaduženjima.

– Opredijelili smo se za varijantu da ne umanjujemo rashodovnu stranu, te da ta nedostajuća sredstva nadomjestimo potporom s viših razina vlasti ili iz nekih drugih izvora, među kojima je i kreditno zaduženje. Budući da su sve glasnije priče i o novoj tranši Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), to nam daje ohrabrenje i smanjuje neizvjesnost u pogledu punjenja budžeta – kazala je Plavčić.

Protiv budžeta , koji je u skupštinsku proceduru uputila Vlada SBK, glasali su zastupnici SDP-a BiH, uz ocjenu da je predimenzioniran i potrošački.

– Rashodovna strana ne tretira posljedice panedmije koronavirusa, pogotovo kada je u pitanju privreda. Vlada ne vidi potrebu da angažira dodatna sredstva za sve negativno što je utjecalo na privredu, tako da je ovaj budžet isključivo potrošački i nema nikakvu razvojnu komponentu – kazao je zastupnik SDP-a Senad Selimović.

Najveći dio kantonalnog budžeta namijenjen je za plaće, doprinose i naknade uposlenih u javnom sektoru, dok je, među ostalim, predviđeno i sedam miliona maraka više za zdravstveni sektor.

Transferi za potporu gospodarstvu iznose tri miliona maraka i za dva su miliona manji u odnosu na 2020. godinu.