Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski ministar

Sergej Lavrov u Hrvatskoj ponovo pričao o BiH

Lavrov je kazao kako se slaže s hrvatskom stanom, kada je riječ o reformi izbornog sistema u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, a na sastanku su razgovarali o situaciji u susjedstvu, posebno u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon službenog sastanka dvojice ministara, održana je ceremonija potpisivanja Programa suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za razdoblje 2020. – 2022. te Plana konsultacija između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2021. – 2022.

Hrvatski ministar Grlić Radman je naglasio kako je, unatoč postojećim problemima, komunikacijski kanal između Europske unije i Ruske Federacije, potrebno održavati otvorenim.
Jedan od važnih tema razgovora bila je situacija u zemljama zapadnog Balkana, posebno su se dotaknuli situacije u BiH, pri čemu je hrvatski ministar Radman ukazao na važnost održanja konstitutivnosti sva tri naroda te njihovog prava da biraju svoje legitimne predstavnike.

“Imamo jedinstven stav po pitanju Bosne i Hercegovine da je potrebno striktno poštivanje Daytonskog sporazuma i njegovih temelja koji se tiču jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda te dva entiteta. Razgovarali smo i o stanju na Kosovu gdje je potrebna provedba Rezolucije UN-a te potrebi da Priština ispuni obvezu stvaranja srpskih općina na sjeveru Kosova”, kazao je Lavrov.

Lavrov je kazao kako se slaže s hrvatskom stanom, kada je riječ o reformi izbornog sistema u BiH, kako svaki narod treba moći izabrati svog legalnog predstavnika u organima vlasti, uključujući Predsjedništvo BiH.

“Stoga smatramo da je potrebna reforma izbornog zakona. Nemamo potrebu suprotstavljati se da neka zemlja uđe u neki savez, pa je naš stav o BiH i njenom članstvu u NATO-u isti. BiH je nezavisna zemlja, unatoč tome što u njoj još uvijek postoji vanjski protektorat u obliku visokog predstavnika, što smatram anakronizmom. BiH u skladu sa svojim Ustavom i Dejtonskim sporazumom treba sama odlučivati o vanjskopolitičkoj liniji. Svi trebaju poštivati odluke koju BiH donosi a koje su u skladu s Dejtonskim sporazumom, ali treba shvatiti da BiH nema bez poštivanja sva tri naroda. To podrazumijeva i poštivanje stave Republike Srpske o vojnoj neutralnosti”, kazao je Lavrov.