VSTV BiH

Usvojen Etički kodeks za uposlenike u pravosudnim institucijama

vstv sjednica novi predsjednik (1)

Rečeno je da se u pravilniku o sukobu interesa govori o tome da advokati također mogu učestvovati u aktivnostima disciplinskih komisija, pa tako i u komisijama za obavljanje razgovora, s tim da su dužni voditi računa o sukobu interesa

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) usvojilo je drugog dana sjednice Etički kodeks za uposlenike u pravosudnim institucijama koji se odnosi na nosioce pravosudnih funkcija ali i uposlenike pravosudnih institucija.
VSTV

Model etičkog kodeksa za zaposlenike u pravosudnim institucijama predstavila je Nina Karadžinović, koja je kazala da je on nastao kao odgovor na potrebu da se prikažu etički principi i standardi koji se trebaju primjenjivati kako na nosioce pravosudne funkcije tako i na uposlenike pravosudnih institucija.

“Mi smo prethodnim analizama utvrdili da etički kodeksi koji se odnose na državne službenike ne obuhvataju specifične etičke izazove sa kojima se mogu susresti uposlenici u pravosudnim institucijama, uzimajući u obzir specifičnosti obavljanja njihovog posla u ovim institucijama”, kazala je Karadžinović.

Ona je navela da je upravo to bio razlog da se na osnovu prethodnih sveobuhvatnih analiza i propisa te komparativne analize koja je provedena, sačini nacrt modela etičkog kodeksa. Kako je kazala, Komisija za etiku je 9. februara 2021. godine imala uvid u kodeks, te da se uz kodeks predlaže i instrument za praćenje dosljednosti kodeksa u primjeni i eventualnih unapređenja koji će biti urađeni na osnovu povratnih informacija.

Na sjednici je raspravljano i o analizi pravnog okvira sastava entitetskih podvijeća i komisija za obavljanje razgovora, gdje je objašnjeno da je predsjednik Vijeća donosio odluku o predlaganju kandidata kako na nivou BiH tako i na nivou Brčko distrikta, dok za entitetska podvijeća predsjednik nije donosio odluke o imenovanju tih članova, s obzirom da, kako je rečeno, dosadašnja praksa i tumačenje odredaba nedvojbeno upućuje da sastav entitetskih podvijeća iznose članovi Vijeća, birani ispred entitetskih institucija. Kako je rečeno, entitetska podvijeća se sastoje od pet članova.

U vezi sa komisijom za obavljanje razgovora, postavljeno je pitanje da li advokati ili ostali koji nisu nosioci pravosudnih funkcija mogu učestvovati u ovim komisijama. Kako je rečeno, analizirajući odredbe zakona, poslovnika i drugih akata stoji da svi članovi Vijeća trebaju da ravnomjerno učestvuju u komisijama za obavljanje razgovora, ali da se u dosadašnjoj praksi Vijeća dešavalo da su advokati pa i članovi Vijeća koji nisu nosioci pravosudne funkcije učestvovali u komisijama za obavljanje razgovora.

Rečeno je da se u pravilniku o sukobu interesa govori o tome da advokati također mogu učestvovati u aktivnostima disciplinskih komisija, pa tako i u komisijama za obavljanje razgovora, s tim da su dužni voditi računa o sukobu interesa.

Nakon diskusije, Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH, zaključio je da u dijelu gdje ne postoje formirane komisije, on će kao predsjednik donijeti odluku u skladu za zakonom i podzakonskim procedurama.

Na današnjoj sjednici je za predsjednicu Općinskog suda u Kalesiji izabrana Dražena Pejanović kojoj je ovo treći mandat, za predsjednicu Općinskog suda u Gračanici Meliha Hadžihasanović, za glavnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Zenici Vesna Kaknjo, dok je za sutkinju Općinskog suda u Čapljini izabrana Maksumić Snježana.

Smajo Šabić izglasan je za sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu, dok je Dženana Hadžiomeragić izabrana kao dodatna sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu na period od dvije godine.

Mirko Božević je izabran kao dodatni sudija u Sudu BiH i njegov mandat počinje 1. aprila 2021. godine.