Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS

Usvojen set zakona o platama: Zdravstvenim radnicima veća za šest, svim ostalim za pet posto

nsrs

Po hitnom postupku usvojeni su Zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakon o dopuni Zakona o doprinosima

Narodna skupština Republike Srpske kasno sinoć je jednoglasno, po hitnom postupku, usvojila set zakona kojima se plate u zdravstvu povećavaju za šest posto, a ostalim radnicima u tom entitetu pet posto.

U praksi će to izgledati ovako. Zaposlenima kod privatnih poslodavaca biće veća junska plata za 20 KM ako im primanja prelaze 700 KM. Oni koji imaju, recimo, 600 KM, dobiće povišicu od deset maraka.

Najmanje povećanje imaće oni s najnižom platom, od svega nekoliko maraka, ali će zagarantovani minimalac biti veći za 20 KM i iznosiće 540 KM.

Usvojeni su Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Po hitnom postupku usvojeni su Zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakon o dopuni Zakona o doprinosima.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je, nakon što je apsolviran dnevni red, zaključio rad 19. posebne sjednice.