Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Utopljivane zgrada na rubu Sarajeva ključno za dobru kvalitetu zraka

PriroDan: Utoljivane zgrada na rubu Sarajeva ključno za dobru kvalitetu zraka
Foto FENA

Kada govorimo o kvaliteti zraka u Sarajevu, ključno je utopliti zgrade na rubu grada, kako bi se smanjili troškovi grijanja i kako bi se povećao broj korisnika gasa. Potrebno je smanjiti emisije fosilnih goriva iz sobnih peći, jer zimi hladan zrak ulazi u sarajevsku kotlinu i zagađuje je – ocijenio je predstavnik Regionalnog centra za informiranje i obrazovanje Aleksandar Knežević.

On je to kazao na današnjoj panel diskusiji “PriroDan” koji su organizirali Program za okoliš Ujedinjenih nacija (UNEP) i Sarajevo Film Festival.

– Ljudima je skupo da koriste gas i ugalj, ali kada bi im neko pomogao da utople svoje domove, trebali bi manje toplote i mogli bi koristiti gas – pojasnio je Knežević.

Foto FENA

Foto FENA

Pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zijada Krvavac kazala je da je Vlada KS-a jedna od rijetkih koja je usvojila potpuno novu Regulativu o zaštiti zraka, novu Odluku o zaštiti kvaliteta zraka, Interventni plan mjera u slučaju prekomjernog zagađenja zraka te da kontinuirano rade na pronalasku najadekvatnijih rješenja.

– Pokušavamo otkriti porijeklo emisija i zagađenja te ih smanjiti. Također smo uradili kategorizaciju područja u KS-u, tako da tačno znamo koja područja imaju čist zrak, a koja umjereno ili prekomjerno zagađen zrak – istakla je.

Foto FENA

Foto FENA

Predstavnik Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Enis Omerčić kazao je da grad Sarajevo u ljetnom periodu nema većih problema kada se govori o kvaliteti zraka, ali da ipak postoje posljedice saobraćaja, odnosno foto-hemijski smog koji izaziva povremena prekoračenja koncentracija ozona.

– Situacija još uvijek nije alarmantna, ali je dobar indikator da se mora početi sa značajnijim infrastrukturnim zahvatima u vezi uređivanja saobraćaja u Sarajevu – pojasnio je.

Foto FENA

Foto FENA

Govoreći o zagađenju zraka tokom zimskog perioda, Omerčić je rekao da to zavisi od općih meteoroloških prilika.

Predstavnik Instituta Republike Slovenije Aljaž Plevnik kazao je da je Ljubljana imala isti problem kao i Sarajevo, ali da su preuzeli određene korake u vezi saobraćaja i gradskog prijevoza, koji su donijeli dobre rezultate.

U okviru “PriroDan” prikazan je i dokumentarni film “This changes everything” te je organiziran i sajam na Vilosnovom šetalištu.