BiH

Vlada KS

Utorak Dan žalosti u Kantonu Sarajevo povodom smrti Jovana Divjaka

09/04/2021

Kako je riječ o izuzetnoj i znamenitoj osobi za BiH i Sarajevo, kako tokom ratnog perioda, tako i kroz njegov angažman u Udruženju "Obrazovanje gradi BiH" Vlada je prihvatila prijedlog premijera KS Edina Forte, navodi se u saopštenju

Povodom smrti Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela odluku kojom se utorak, 13. april, proglašava Danom žalosti u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju iz Vlade KS navode da će tog dana u 11 sati biti održana Komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će u 14 sati biti sahrana generala Divjaka na Gradskom groblju “Bare”.

“General Jovan Divjak umro je 8. aprila 2021. godine. Kako je riječ o izuzetnoj i znamenitoj osobi za Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, kako tokom ratnog perioda, tako i kroz njegov angažman u Udruženju ‘Obrazovanje gradi BiH’, Vlada je prihvatila prijedlog premijera KS Edina Forte da se utorak, 13. april, proglasi Danom žalosti u Kantonu Sarajevo”, saopšteno je iz Vlade KS.

U saopštenju se navodi se je u skladu sa Zakonom o proglašenju žalosti u KS, Forto je prethodno obavio konsultacije sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine KS.

“Istim zakonom je predviđeno i da se žalost izražava isticanjem zastave KS na pola koplja, u skladu sa Zakonom o upotrebi grba i zastave KS, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti, kao i drugim načinom njenog izražavanja prikladnim za određeni događaj, povodom kojeg se proglašava žalost”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se za vrijeme trajanja žalosti odlažu i sve javne manifestacije zabavnog karaktera, kao i emisije na TVSA i lokalnom radiju i televiziji koje po svojoj prirodi nisu primjerene žalosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.