POVRATAK U ZEMLJU

Slovenci i za svoje građane uveli obavezan PCR test, i to samo napravljen u EU

slovenija policija (1)

U Sloveniji u nedjelju završava 11-dnevni lockdown tokom kojega je zbog rasta epidemije bio zaustavljen veći dio društvenih i dio privrednih aktivnosti

Nakon što je slovenski Ustavni sud privremeno suspendovao primjenu vladine odluke o zabrani putovanja u zemlje s “crvene”, rizične epidemiološke liste, pa ta restrikcija više nije na snazi, oni koji se vraćaju u Sloveniju s takvih putovanja morat će na granici pokazati negativan PCR test na koronavirus.

Kako je na konferenciji za novinare kazala epidemiologinja Mateja Logar iz vladinog savjetodavnog tima, stručni tim je predlagao da se za takve osobe pri ulasku u Sloveniju na granici odredi karantin koji bi nakon određenog vremena mogli prekinuti uz negativan PCR test.

No, vlada se odlučila za strožije rješenje, po kojemu će te osobe moći u Sloveniju ući samo uz predočenje negativnog PCR testa na koronavirus, a priznavat će se samo testovi napravljeni u nekoj od članica Evropske unije.

U Sloveniji u nedjelju završava 11-dnevni lockdown tokom kojega je zbog rasta epidemije bio zaustavljen veći dio društvenih i dio privrednih aktivnosti. Kako je u petak na konferenciji za novinare kazao ministar zdravstva Janez Poklukar, taj potez je bio dobar i uspješan, pa će iduće sedmice biti opet otvoreno obrazovanje u osnovnim i srednjim školama, dio sportskih i rekreativnih aktivnosti, opet će raditi automehaničari, frizerski saloni i trgovine.

No, Slovenija je većinom još u crvenoj fazi trećeg vala epidemije i teško je najavljivati kad će biti kraj trećeg vala jer će broj zaraza idućih dana i nekoliko sedmica vjerovatno još rasti, kao i postotak novih varijanti virusa, posebno britanske, među zaraženima, kazao je Poklukar, pozivajući na oprez i dodavši da u epidemiji ne treba podcijeniti opasnost fenomena “snježne grude” koji kod virusa još može iznenaditi.

Nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, gdje nije moguće držati dvometarski razmak bit će i dalje obavezna mjera, no ponovo će se otvoriti muzeji i biblioteke, dosta servisa i trgovina, skijališta za one koji su testirani, a obnavljaju se i treninzi za mlađe sportiste.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Milan Krek, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), trenutno prosječni broj novozaraženih u jednom danu iznosi 932, a visoka je i incidencija na nacionalnom nivou, no “zaključavanje” je bilo uspješno i smanjilo širenje virusa, premda se idućih nekoliko sedmica broj novih zaraza neće posebno smanjivati.

Ambicija epidemiologa i slovenske vlade je da se do kraja mjeseca cijepe i imuniziraju na covid-19 svi stariji od 60 godina, dok je populacije starija od 80 godina praktički već skoro u cjelini cijepljena.

No, projekcije i analize naučnog Instituta “Jožef Štefan” pokazuju da se zaraznije i opasnija britanska varijanta u Sloveniji proširila i čini više od 50 posto ukupnih zaraza, a u nekim pogođenijim regijama i 80 posto, dok je broj aktivnih slučajeva zaraze u zemlji svakim danom viši za 111 slučajeva, pa je aktivno zaraženih trenutno ukupno preko 13.000, prenosi Hina.