Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naređena obdukcija

Utvrđuju se okolnosti smrti migranta iz kampa “Ušivak”

usivak migranti (1)

Jedan od sinova preminulog rekao je da je njegov otac nakon udaraca koje je zadobio povraćao krv, te bio u nesvjesnom stanju, a da je jedina zdravstvena ustanova koja je pristala da primi migranta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Tužilaštvo Kantona Sarajevo izdalo je naredbu za obdukciju tijela migranta koji je tokom vikenda preminuo u Kliničkom centru u Sarajevu kako bi bio utvrđen uzrok smrti, rečeno je Srni u Tužilaštvu.

Prema neslužbenim navodima, preminuo je 53-ogodišnji Ahmed Mahmud Omar, migrant koji je sa suprugom i četvoro djece proteklih mjeseci boravio u kampu “Ušivak”.

Pozivajući se na informacije dobijene od članova porodice preminulog, N1 navodi da je krajem marta u “Ušivku” izbio konflikt između grupe Pakistanaca i grupe Kurda koji borave u tom kampu, ali da je nastradalog povrijedio pripadnik obezbjeđenja u kampu.

Jedan od sinova preminulog rekao je da je njegov otac nakon udaraca koje je zadobio povraćao krv, te bio u nesvjesnom stanju, a da je jedina zdravstvena ustanova koja je pristala da primi migranta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

On je naveo da duže od mjesec dana nisu imali informaciju o zdravstvenom stanju oca, te da su tokom vikenda saznali da je preminuo.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Peter Van der Overart izjavio je da je u toku istražni postupak u vezi sa okolnostima smrti 53-godišnjeg migranta iz kampa “Ušivak”.

“Postoje tvrdnje o uključenosti pripadnika obezbjeđenja i one su podijeljene sa istražnim organima i od zaposlenika IOM-a i od svjedoka, uključujući i porodicu preminulog”, rekao je Van der Overart.

Ističući da IOM i njegovi partneri imaju nultu toleranciju za nasilje nad migrantima pod njihovom brigom, Van der Overart je zatražio od policije i pravosuđa u Sarajevu da obezbijede fer, efikasnu i transparentnu istragu u skladu sa procedurama i Krivičnim zakonom BiH.