Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Riječ stručnjaka

Vakcinacija je važna: Ko smije i kada primiti vakcinu?

vakcina

COVID testiranje prije vakcinacije ne daje sigurnost u ovom procesu, tvrdi doktor Dragan Stevanović,

Iako vakcine još nemamo za sve građane u Federaciji BiH, a nismo ni počeli proces imunizacije građani pitaju, a BHRT je potražio odgovore, zašto nam je važna vakcinacija. Ko smije i kada primiti vakcinu?

Vakcinisati se mogu prvo prioritetne grupe – zdravstveni radnici, osobe u staračkim domovima, socijalnim ustanovama, stariji od 60 godina, hronični bolesnici, osobe koje rade u javnim ustanovama od značaja, pa tek onda ostali građani, kažu iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Struka savjetuje da je vakcinacija onih koji su prebolovali koronavirus najbolja nakon mjesec dana, osim u slučaju osoba koje su nakon bolovanja razvile antitijela, tada je na vakcinaciju potrebno čekati dva do tri mjeseca.

“Plan cijepljenja predviđa prvo da se cijepe prioritetne skupine koje čine oko 20 do 30 posto stanovništva. Jedina kontraindikacija na cijepljenje je alergija na neki od sastojaka cjepiva, i ako imate akutnu bolest to je privremena kontraindikacija, trudnoća… za sada se ne preporučuje cijepljenje kod trudnica”, kaže Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravlje FBiH.

COVID testiranje prije vakcinacije ne daje sigurnost u ovom procesu, tvrdi doktor Dragan Stevanović, test za utvrđivanje antitijela i d-dimer potrebno je uraditi kod osoba sa visokorizičnim oboljenjima, poput tromboembolije. Nakon vakcinacije, imunitet se razvija u narednih 15 do 20 dana.

“U tom vremenu moraju da budu oprezni kao i prije vakcinacije, i ako se u tom periodu zaraze razvit će ipak lakšu kliničku sliku. Čak i kad steknu prirodni imunitet poslije prve i druge doze može se desiti da se razbole”, ističe Stevanović.

Bez problema se mogu vakcinisati oni koji nemaju izražene alergije koje su dokumentovane. Osobe sa hroničnim autoimunim oboljenjima, kao i oni koji imaju problem sa zgrušavanjem krvi i slična oboljenja su rizične kategorije i trebaju poseban nadzor u ovom procesu, tvrdi doktor Stevanović.

Prijave zavakcinaciju se razlikuju po kantonima, u Kantonu Sarajevo elektronski putem aplikacije koja se može pronaći na stranicama kantonalnog Doma zdravlja, ZZO, ZZJZ.

“Mi već imamo blizu 37.000 prijavljenih građana KS. To je nama smjer kako da se ponašamo dalje u smislu apdejtovanja baze podataka, mi ćemo na osnovu tih prijava vidjeti kretanje u daljem smislu, svi će građani onoliko koliko budu dolazile vakcine biti pokriveni imunizacijom”, rekao je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS

U drugim kantonima za vakcinaciju se prijavljuje kod porodičnog ljekara koji prave prioritene grupe.

“Osoba se prijavi obiteljskoj liječnici koja kroz aplikaciju Doma zdravlja prijavljuje pacijente po tim prioriteima, moći će se cijepiti samo osobe koje su taj dan naručene”,
kaže Kristina Bevanda, direktorica Doma zdravlja Mostar

“Zasad dobivamo manje doze vakcina, tako da distribucija i podjela vakcina nije problem s obzirom da su obuhvaćeni još uvijek zdravstveni radnici kao prioriteti”, riječi su Adnana Jupića, ministra zdravlja ZDK.

U Тuzlanskom kantonu, pored prijava putem timova porodične medicine, u toku su aktivnosti vezane za online prijavljivanje.

„Obavljeno je prijavljivanje osoba 60 godina i više, putem timova porodične medicine. Naredne sedmice se očekuje isporuka 3420 doza AstraZeneca vakcine za TK kojom će se nastaviti vakcinacija prioritetnih grupa“, kažu iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

U SBK-u traju prijave za vakcinicanje, da bi krenula masovna vakcinacija potrebno je 10 hiljada vakcina. BPK do sada je vakcinisao 184 zdravstvena radnika i dio štićenika i uposlenih u Domu za stara i iznemogla lica. U USK ovaj proces odvija se prema planu.

„Osobe koje imaju više od 65 godina i hronični bolesnici, kojih ima oko 5000, kontaktirani su iz porodičnih ambulanti, tako da za sada imamo oko 1000 prijavljenih, što je svakako mali odziv kada je riječ o ovim prioritetima“, ističe Medina Bičo, direktorica ZZJZ Goražde.

Zdravstveni sistem je zakazao u edukaciji javnosti o značaju vakcinacije, još ima mnogo zabluda, čak i među samim zdravstvenim radnicima, zaključuje doktor Stevanović. Za više informacija o vakcinama možete pozvati neke od brojeva domova zdravlja ili brojeve za psihološku pomoć, kazali su sagovornici za BHRT.