BiH

Iz ALMS-a BiH za Fokus

Vakcine Sputnik V prvo idu na provjeru kvaliteta

01/02/2021

Ukoliko je nalaz kvaliteta pozitivan, ide u zdravstvenu ustanovu koja je iskazala potrebu za vakcinom, naveli su iz Agencije

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva (ALMS) BiH potvrdili su za Fokus da vakcina Sputnik V protiv COVID-19, a uvezena za potrebe entiteta Republika Srpska nema dozvolu za stavljanje u promet u BiH od ove agencije, kao da ni zahtjev za izdavanje navedene dozvole nije od strane proizvođača ili ovlaštenog zastupnika podnesen ovoj Agenciji. No, u Agenciji ističu da to nije prepreka da vakcina stigne do građana BiH.

S. DEGIRMENDŽIĆ

– Ukoliko vakcina nije registrovana, njen uvoz mogu rješenjem odobriti entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta na osnovu člana 66, stav 3. Zakona – podsjetili su za Fokus iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Inače, interventni uvoz vakcine Sputnik V odobrilo je ministarstvo zdravlja Republike Srpske, a kako je Fokus već objavio na Aerodrom u Sarajevu stiglo je 400 paketa po pet flašica vakcine što s obzirom na to da jedna flašica sadrži pet doza znači da je uvezeno 2.000 doza

Također, iz Agencije su pojasnili da će u toj instituciji provesti kontrolu kvaliteta uvezenih vakcina Sputnik V.

-Kada vakcina kao neregistrovani lijek putem interventnog uvoza uđe u BiH, prvo se radi provjera kvaliteta od strane našeg Kontrolnog laboratorija i onda, ukoliko je nalaz kvaliteta pozitivan, ide u zdravstvenu ustanovu koja je iskazala potrebu za vakcinom.

Naš Kontrolni laboratorij kontrolu kvaliteta radi u skladu sa svojim procedurama (naravno i propisima koji su na snazi). Svakako će prilikom provođenja procesa kontrole kvaliteta biti uobzirena hitnost potrebe za vakcinom- naveli su za Fokus iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Podsjećamo, vakcine su smještene pod temperaturnim režimom u komori na Aerodromu Sarajevo i u toku je carinski postupak uvoza.

Inače, ranije je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a najavio da će u RS stići 100.000 ruskih vakcina.

Još nije poznato ko će prvi u RS-u dobiti vakcinu protiv COVID- 19, no ono što je poznato jeste da je taj entitet uspio uvesti vakcinu i prije države BiH i FBiH.

Kako je Fokus ranije pisao Ministarstvo civilnih poslova BiH proslijedilo je objedinjene zahtjeve za direktnom nabavkom vakcine protiv COVID-19, a koje su ispostavile entitetske vlasti i Brčko distrikt predstavništvu Pfizer-a u BiH, te ambasadama Rusije i Kine u BiH,.

-Federacija BiH želi kupiti po 100 000 doza Gamaleya i Sinopharm cjepiva, te 200.000 doza BioNTech-Pfizer,Republika Srpska 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech-Pfizer, Brčko distrikt po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8 000 BioNTech-Pfizer- naveli su prošle sedmice za Fokus iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kada je riječ o nabavi kroz mehanizme COVAX i EU, Ministarstvo civilnih poslova BiH, očekuje da će cjepivo biti isporučeno u prvom kvartalu ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.