Valentin Inzko dobitnik priznanja “Wilhelm Bock” za 2017.

BiH

inzko-press-2

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko dobitnik je ovogodišnjeg prestižnog priznanja “Wilhelm Bock” (“Wilhelm Bock Preis Gotha 2017.”) za društveni i demokratski angažman u istočnoj, južnoj i centralnoj Evropi. Priznanje mu je uručeno danas u njemačkom gradu Gotha, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.

Inzku je ovo priznanje dodijeljeno zbog njegovog društvenog i demokratskog angažmana za mir u Evropi.

Po uručivanju priznanja, on je zahvalio komisiji za izbor i izrazio duboko uvjerenje da je evropska perspektiva jedini put naprijed za zapadni Balkan.

– Kao nepokolebljivi Evropljanin, čvrsto sam uvjeren da region u kome sam proveo proteklih osam godina moga života pripada široj evropskoj porodici. Tek kada zapadni Balkan prevaziđe preostale prepreke i postane punopravni član ove porodice, moći ćemo izjaviti da je Evropa kompletna. Još nismo došli do te tačke, ali moja je misija i misija svih predanih predstavnika međunarodne zajednice koji djeluju u ovom regionu – da stignemo tamo – izjavio je.

Priznanje “Wilhelm Bock” je uspostavio gradonačelnik Gotha Knut Kreuch 2008. godine. Nazvano je po njemačkom socijaldemokrati i sindikalisti Wilhelmu Bocku (1846.-1931.) koji se smatra jednim od osnivača socijaldemokratskog pokreta u Njemačkoj.

Drugi poznati dobitnici ovog priznanja bili su pokojni njemački političar i kreator “Ostpolitika” Egon Bahr, bivši predsjednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić te bivši češki premijer i evropski komesar Vladimír Špidla.