Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nove odluke

Vanredna sjednica Vijeća ministara: Zatvaraju se aerodromi, usvojen budžet

aerodrom_ulaz3

Donesena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici u Sarajevu utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH. Protiv ove odluke glasali su zvaničnici iz RS-a, odnosno predsjedavajući Zoran Tegeltija, te ministri Staša Košarac i Vojin Mitrović.

“Entiteti uveliko razgovaraju o izradi rebalansa budžeta, o njegovom drugačijem struktuiranju, preraspodjeli, jer će se svakako entitetski budžeti naći najviše na udaru. Nažalost naš budžet izgleda drugačije. U budžetu BiH je predviđen rast plata od 30 miliona KM. Planiraju se nabavke automobila, zgrada, namještaja. U vremenima krize prioriteti bi trebali biti drugačije posloženi”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Tegeltija.

Tegetija je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je također usvojen i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za drugi kvartal 2020. godine, za period april-juni.

Po njegovim riječima, usvojena je Odluka o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je kazao da je Vijeće ministara donijelo Odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u BiH. Odluka o zatvaranju aerodroma na snagu stupa 30. marta u 6 sati.

Donesena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici zabranilo je ulazak u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv koronavirusa. Izuzetak je napravljen samo u slučaju vrlo rijetkih kategorija, kao što su EUFOR, NATO, medicinski kadar ili osobe koje su povezane s humanitarnom pomoći.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naveo da je usvojena i Odluka o određivanju graničnih prijelaza za prevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz BiH, a utvrđen je i prijedlog odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već uplaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od strane domaćih i međunarodnih subjekata za prevenciju u borbi protiv koronavirusa.

Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o regionalnim mjerama za olakšavanje prometa vitalnim proizvodima usljed krize uzrokovane virusom korona.