Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjere protiv koronavirusa

Vlada FBiH traži objavljivanje imena onih koje krše izolaciju, u RS-u već objavljen spisak

samoizolacija-policija-2-681×364

Ovo je zatraženo i od kantonalnih uprava za inspekcijske poslova i kantonalnih inspekcijskih organa

Federalna vlada, koja je u stalnom zasjedanju, zadužila je danas Federalni štab civilne zaštite da hitno razmotri problematiku i poduzme aktivnosti u vezi sa osobama koje krše mjere o izolaciji, te donese naredbu na osnovu koje će Federalna uprava za inspekcijske poslove, s ciljem zaštite javnog zdravlja, javno objavljivati ime i prezime, kao i mjesto boravka, odnosno prebivališta osobe za koju bude utvrđeno da ne postupa u skladu sa izrečenim mjerama o izolaciji.

Ovo je zatraženo i od kantonalnih uprava za inspekcijske poslova i kantonalnih inspekcijskih organa.

Vlada je zadužila Federalni štab civilne zaštite da donese naredbu na osnovu koje će kantonalni i općinski / gradski štabovi civilne zaštite biti dužni u roku od 24 sata osigurati adekvatan prostor za smještaj osoba za koje je utvrđeno da su postupile suprotno mjerama izolacije.

Za sprovođenje osoba koje su prekršile naložene mjere o izolaciji nadležna su, u skladu sa zakonom, kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Spisak u RS-u

Imena i prezimena 30 osoba u Republici Srpskoj (RS), koja su u protekla 24 sata prekršila mjere kućne izolacije u vrijeme pandemije koronavirusom, danas su javno objavljana.

Od danas je aktivna internet stranica koronavirususrpskoj.com na kojoj se mogu pratiti sve informacije u vezi sa virusom korona, a na njoj će svakoga dana u 15 sati biti objavljeni i podaci o osobama koje su prekršile mjere kućne izolacije.

U posljednja 24 sata, na području tog bh. entiteta su izvršene kontrole 3.532 osobe, kojima su određene mjere kućne izolacije.

Za 30 osoba, koje nisu poštovale tu mjeru, izrečene su prekršajne kazne.

U posljednjih šest dana kontrolisano je ukupno 13.789 osoba, a 159 nisu ispoštovale mjeru kućne izolacije.

U RS su od koronavirusom zaražene 103 osobe, od kojih su se dvije oporavile.