Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija koronavirusa

Je li Holandija “nova Italija”: Danas rekordan broj umrlih, 811 novozaraženih

holandija (1)

Institut tvrdi da bilo koji efekti ograničenja koje je uvela vlada u cilju usporavanja širenja virusa neće biti vidljivi prije kraja ove sedmice

Holandski institut za javno zdravstvo izvijestio je u utorak o 63 nova smrtna slučaja od koronavirusa i još 811 ljudi koji su pozitivno testirani, što predstavlja najveće dnevno povećanje broja slučajeva u Holandiji do sada.

Ukupan broj preminulih u epidemiji sada iznosi 276, a ukupan broj zaraženih porastao je na 5.560.

Institut tvrdi da bilo koji efekti ograničenja koje je uvela vlada u cilju usporavanja širenja virusa neće biti vidljivi prije kraja ove sedmice.

Holandska vlada pooštrila je svoje mjere protiv epidemije koronavirusa u ponedjeljak navečer, uključujući zabranu svih okupljanja, dešavanja i sastanaka do 1. juna, i zatražila je od građana da ostanu u domovima.

Lokalnim načelnicima pružene su široke ovlasti u primjeni tih restrikcija, prenosi Associated Press.

U posljednja 24 sata u Italiji od Covida-19 su umrle 602 osobe, što je drugi dan zaredom da je broj pao, objavio je u ponedjeljak čelnik italijanske Civilne zaštite, te se ukupan broj umrlih od te bolesti u toj zemlji povećao na 6.078.

U nedjelju je u Italiji od Covida-19 umrla 651 osoba, u subotu 793.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Italiji povećao se u ponedjeljak s 59.138 na 63.297, odnosno za osam posto, objavila je Civilna zaštita. No, povećanje broja zaraženih od osam posto najmanje je postotno povećanje od 21. februara.

U ponedjeljak je broj u potpunosti oporavljenih osoba 7432, a dan ranije 7024. Na intenzivnoj njezi su 3204 osobe, a dan ranije ih je bilo 3009.

Iz Lombardije, regije koja je najpogođenija koronavirusom, kažu kako vide svjetlo na kraju tunela. Smanjuje se broj novozaraženih.

“Jučer smo bili umjereno optimistični. Rekli smo kako se trend popravlja. Još nije vrijeme za proglašavanje pobjede, trebamo nastaviti biti fokusirani, ali vidimo svjetlo na kraju tunela”, rekao je povjerenik za socijalnu brigu Gallera.