Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inspekcijske kontrole

Vanredno “češljanje”: Pronašli propuste na svim privatnim univerzitetima

Ilustracija: Pexels

“U ovim slučajevima naloženo je otklanjanje nepravilnosti”, rečeno je iz Inspektorata Republike Srpske

Republička prosvjetna inspekcija je u proteklim mjesecima vanredno “češljala” rad brojnih privatnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, uključujući i one koje su se našle u središtu afere “Diplome”, a propusti su utvrđeni u svim kontrolisanim univerzitetima i visokim školama.

Kako je potvrđeno Nezavisnim novinama, kontrolom su do sada obuhvaćeni Nezavisni univerzitet Banjaluka, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banjaluka, Univerzitet Bijeljina, Bijeljina, Univerzitet za poslovne studije Banjaluka, Panevropski univerzitet “Apeiron” Banjaluka, te Visoka medicinska škola zdravstva Doboj.

Predmet kontrole bili su i Visoka poslovno-tehnička škola Doboj, Visoka škola Banjaluka College, Visoka škola za primijenjene i pravne nauke “Prometej” Banjaluka, Visoka škola za ekonomiju i informatiku Prijedor, Slobomir P univerzitet Bijeljina te Visoka škola Koledž kozmetologije i estetike Banjaluka.

Kontrolom je, kako je Nezavisnim rečeno iz Inspektorata RS, obuhvaćena i Visoka škola “Primus” Gradiška, koja je formalno prestala s radom, ali su diplome te ustanove i dalje u pravnom prometu i sami tim podliježu kontroli.

“Kod svih kontrolisanih ustanova utvrđeni su propusti u vođenju evidencija i dokumentacije, u smislu ažurnog vođenja evidencija, nedostatka određenih podataka koji treba da budu upisani u evidencije, prestanka statusa studenata koji više nisu aktivni, izbora odgovornih nastavnika, usklađenosti opštih akata sa zakonom i drugo. U ovim slučajevima naloženo je otklanjanje nepravilnosti”, rečeno je za Nezavisne novine iz Inspektorata Republike Srpske.

Kako dodaju, na Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke “Prometej” Banjaluka naloženo je poništavanje 110 diploma zbog nepravilnosti koje su se odnosile na stečena zvanja nakon završenih studija, jer su studentima nakon završenih “strukovnih studija” izdate diplome s akademskim zvanjem.

“Takođe, toj ustanovi naloženo je da za 126 diploma ispravi grešku u diplomi, jer nisu sadržavale neophodne podatke. Na rješenja republičkog prosvjetnog inspektora kojima je naloženo poništavanje diploma, Visoka škola ‘Prometej’ je uložila žalbe Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, koje je u drugostepenim postupku odbilo žalbe kao neosnovane. U daljem toku postupka visoka škola je protiv drugostepenih rješenja pokrenula upravne sporove pred nadležnim sudom”, kažu iz Inspektorata.

Tvrde i da je u kontroli Visoke škole za ekonomiju i informatiku Prijedor utvrđeno da nije akreditovana, te je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti do ispunjavanja uslova za nastavak rada.

Takođe, kako navode, Visokoj školi Koledž kozmetologije i estetike Banjaluka izrečena je mjera zabrane obavljanja djelatnosti, jer je kontrolom utvrđeno da je promijenila sjedište, a da nije sproveden postupak i da nije dobila dozvolu za rad u novom sjedištu. Izrečena mjera zabrane ostaje na snazi do momenta utvrđivanja ispunjenosti uslova za nastavak rada.

Zastupnice BiH pred sudom u Strazburu tvrde da su legitimne

Preispitivanje presude “Kovačević”


Zastupnice BiH pred sudom u Strazburu tvrde da su legitimne

“Napominjemo da prosvjetni inspektor nema ovlaštenja istražnih organa i ne može sprovoditi postupke u cilju utvrđivanja da li su pojedina lica zloupotrebom položaja i činjenjem drugih krivičnih djela pogodovala drugim licima prilikom sticanja diplome”, ističu iz Inspektorata Republike Srpske.

Tim poslom se, podsjetimo, bavi Tužilaštvo BiH, pod čijom je dirigentskom palicom u februaru izvedena akcija “Klaster”, a pod istragom, koja je i dalje u toku, je 15 osoba i terete ih da su, djelujući kao grupa, kupce diploma nalazili od Prijedora do Mostara. U pitanju su radnici i spoljni saradnici visokoškolskih obrazovnih ustanova s područja oba entiteta u BiH i Brčko distrikta.

“Riječ je o Nezavisnom univerzitetu NUBL Banjaluka, Univerzitetu za poslovne studije UPS Banjaluka, Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke ‘Prometej’ Banjaluka, Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment PIM Banjaluka, Panevropskom univerzitetu ‘Apeiron’ Banjaluka, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Internacionalnom univerzitetu Brčko distrikt BiH, Univerzitetu modernih znanosti CKM Mostar te Visokoj školi Union Mostar”, precizirali su iz Tužilaštva BiH za Nezavisne novine.