Brisel

Várhelyi: Ovakvi rezultati i razvoj BiH do sada nisu viđeni

borjana kristo oliver varhelyi
Foto: Vijeće ministara BiH

Ako se nastavi ovakva predanost, on smatra da će Evropska unija biti spremna otvoriti pregovore s BiH, onda kada se ispune svi kriteriji

Sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini danas je iz Brisela poslana jasna poruka i opredjeljenje da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Brojana Krišto, nakon drugog političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji je danas održan u Briselu, rekla je da su politički lideri iz BiH iskazali svoje opredjeljene da nastave što snažnije na reformskom putu, a kako bi postigli napredak za sve građane Bosne i Hercegovine.

Dodala je da su se na sastanku obvezali da će u narednom periodu napraviti ogroman iskorak na polju reformi.

-Kandidatski status doprinio je stabilizaciji odnosa i političkih prilika, bržem formiranju vlasti i iskoraku na reformskom putu, a pozitivna preporuka Evropske komisije u smislu davanja preporuka za otvaranje pregovora BiH s EU pokazatelj je da je prepoznato da su institucije i tijela vlasti u BiH napravile iskorak, ali da još moramo ispuniti određene kriterije – pojasnila je Krišto.

Izrazila je uvjerenje da će napraviti nužno potrebne reforme uz iskren dijalog, međusobno uvažavanje i poštivanje ustavnih nadležnosti, kroz sistem funkcionisanja mehanizma koordinacije.

Također je rekla da nastavljaju raditi snažno i aktivno, kazavši da je današnjem sastanku prethodio neformalni sastanak lidera BiH na kojem su se mogla čuti optimistična rješenja i konkretni planovi.

-Imamo dosta zakona i odluka koje su u visokom stepenu usuglašene. Samo je potrebna politička volja – kazala je Krišto, izrazivši uvjerenje da će BiH napraviti iskorak te da će institucije prepoznati napredak, a time u decembru postaviti i datum za otvaranje pregovora.

Varhely: Dodjeljivanje kandidatskog statusa bila ispravna odluka

Povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi dodao je da Evropska unija vidi predanost i pozitivne pomake kada su u pitanju neophodne i dugo očekivane reforme u Bosni i Hercegovini.

Smatra da je dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini bila ispravna odluka, jer su pokazani rezultati i razvoj kakav do sad nije viđen u našoj zemlji.

-Uvjereni smo da BiH može učiniti više i bolje, a na tome vidljivo radi Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto. Vidimo veliki napredak u reformama, nove vlade uspostavljene su na svim nivoima, brzo se usvajaju budžeti, a sve političke stranke prepoznale su evropske integracije kao prioritet – rekao je on.

Također je istaknuo značajan napredak u usvajanju reformskih zakona, kao i političkih strategija.

-Stvorene su političke strategije koje su sastavni dio evropskog puta. Spomenuo bih borbu protiv pranja novca, akcijske planove za migracije i borbu protiv terorizma ili provedbu nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Mislim da ovim razvojem događaja vidimo veliku promjenu u pristupu, veliku promjenu u radu svih institucija i funkcioniranju institucija u cijeloj zemlji – pojasnio je Várhelyi.

Ako se nastavi ovakva predanost, on smatra da će Evropska unija biti spremna otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom, onda kada se ispune svi kriteriji. Sastanak je, kako je rekao Várhelyi, potvrdio da su svi nivoi vlasti u BiH predani ovim prioritetima.

Na kraju je rekao da će Evropska komisija izvijestiti Vijeće ministara BiH o napretku u martu 2024. godine, naglasivši da su ovo odlične vijesti za BiH, kao i za Evropsku uniju, jer je vidljivo da se rad nastavlja i da je predanost ovim prioritetima snažnija nego ikada.