Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vasković: Željeli su me dići u zrak

vaskovic

Banjalučki novinar i bloger Slobodan Vasković prije sedam dana napustio je Bosnu i Hercegovinu, jer mu je, kako je naveo, ugrožena sigurnost. Tada je najavio da se neće javljati do daljnjeg, međutim, sada je objavio detalje o tome kako mu je prijećeno.

U opširnom tekstu na svome blogu navodi da to nije prvi put, te da je i ranije napuštao BiH kako bi se sklonio na određeno vrijeme. Ističe da ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača te druge dijelove “Dodikovog režima” smatra direktno odgovornim za prijetnje. A navodi i da je postojao plan da ga dignu u vazduh.

– U Ugru, na putu Banja Luka – Sarajevo, preko Vlašića, NN osoba koja je vozila džip pokušala je da me zgura sa puta. Uspio sam izbjeći napade, jurio me sve do ulaska u Travnik, gdje sam mu konačno umakao. Kamere koje se nalaze na semaforu, na ulazu u Travnik, snimile su i njega i mene. Provjerio sam tablice džipa – nisu nigdje evidentirane. Lažne su. Takve tablice koristi Udba Milorada Dodika. Da podsjetim, lično mi je Dodik prije sedam mjeseci potvrdio da je i ranije bilo namjera njegovih ljudi da me fizički napadnu/neutrališu, naveo je Vasković.

Pojasnio je i zašto prijetnje nije prijavio policiji, potcrtavajući da bi to bilo bezvrijedno, jer “MUP RS-a nikada ništa nije učinio da ga zaštiti, a imali su dosta prilika”. Zahvalio se svima koji su mu u ovom periodu dali podršku.

Opširnije o svemu možete pročitati na blogu Slobodana Vaskovića.