tomislavgrad

Već sedmi dan kiša ne prestaje, voda ugrožava nekoliko pomoćnih objekata

rijeka vodostaj hnk
FOTO: Fena
Sitacija u HNK pod kontrolom

Prema izjavama mještana koji posjeduju svoje objekte u blizini korita rječice Ričine, njihovi objekti trenutno nisu ugroženi ali prate situacija s velikim oprezom

Obilna kiše, koja na području općine Tomislavgrad pada već sedmicu dana bez prestanka, ugrozila je nekoliko objekata i saobraćajnica uglavnom u naseljima ispod Ljubuše i Vrlokuka.

Mještani spomenutih naselja naveli su kako su poplavljeni podrumski i pomoćni objekt.

Usljed neprekidnih padavina došlo je i do porasta rječice Ričine, koja je dostigla svoj rastući nivo u naseljima Omolje, Seonice i Crvenice te se približila pojedinim porodičnim imanjima.

FOTO: Fena
Obilne kiše u Tomislavgradu

Prema izjavama mještana koji posjeduju svoje objekte u blizini korita rječice Ričine, njihovi objekti trenutno nisu ugroženi ali prate situacija s velikim oprezom.

Rijeka Šujica se izlila iz svog korita i poplavila dobar dio Duvanjskog polja dok je voda na mostovima dostigla najveći nivo.

Komandir Profesionalne vatrogasne postrojbe u Tomislavgradu Mate Jurčević kazao je kao nisu imali dojava o ugroženosti stambenih prostora.

Smatra kako su vlasnici objekata, koji imaju svake godine probleme s plavljenjem objekata u vrijeme otapanja snijega ili u proljetne odnosno jake jesenske kiše, nabavili opremu  odnosno pumpe za ispumpavanje vode.

Uslijed uglavnom nepogodnih vremenskih prilika i obilnih kiša  na saobraćajnicama općine Tomislavgrad proteklih nekoliko dana dogodila sa 6 saobraćajnih nezgoda.

U HNK stanje pod kontrolom

Prema informaciji Operativnog centra Civilne zaštite HNK-a, uprkos obilnim padavinama kojima svjedočimo proteklih dana, stanje na području tog kantona nije pretjerano zabrinjavajuće.

“Prema informacijama o vodostajima na mjernim hidrološkim stanicama, u ovom trenutku jedino je na mjernoj stanici Humac u ponedjeljak ujutro rijeka Trebižat bila nešto iznad nivoa kada se primjenjuju redovne odbrane od poplave. Na svim ostalim stanicama nivo vode rijeka i rječica je, možemo kazati, na prihvatljivom nivou, kazao je Pero Pavlović iz CZ HNK.

FOTO: Fena
Ima poteškoća i u HNK, ali sitacija je pod kontrolom

Budući da meteorolozi najavljuju još padavina i da je na snazi narandžasto upozorenje, treba biti oprezan i kontinuirano pratiti stanje kako u koritima rijeka, tako i u hidroelektranama na području HNK-a, savjetuju iz Civilne zaštite HNK-a.

“Proteklih dana smo imali određene poteškoće na širem području Blagaja, nešto otežana situacija je bila i južno od Mostara, na Buni i širem području grada Čapljine, no s obzirom na količinu vode koja je pala ovih dana, možemo kazati još uvijek da je stanje pod kontrolom”, poručio je Pavlović.