Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Velika akcija FUP-a u Sarajevu: Pretresi i hapšenja osoba povezanih sa ISIL-om

22/12/2015

Po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, na području Kantona Sarajevo, provodi se opsežna akcija koju realiziraju policijski službenici  Federalne uprave policije uz potporu partnerskih policijskih agencija i OSA BiH.

Meta aktivnosti su oko 15 osoba, za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim skupinama i strukturama ISIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

U okviru pretresa, vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste.

Prilikom pretresa, pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a.

slika-isil

Pronađena zastava u jednom od objekata

Bitno je istaći da se pretresi vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika OS BiH.

Tužiteljstvo BiH poručuje građanima BiH, da Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim skupinama, te da će zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, kao i sa partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe pod istragom su zbog kaznenih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti.

Kako je rnaije javila Fedetalna televizija, pretreseno je više stambenih lokacija na širem području Sarajeva: Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i još neke lokacije. Uhapšeno  je 11 osoba, a radi se o pripadnicima selefijskog pokreta i sumnjiče se za krivično djelo terorizam.

Kako se nezvanično saznaje, uhapšen  je i jedan od glavnih vođa ove skupine osumnjičene za terorizam, koji se zove Kemal.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.