Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV BiH

Vesna Stanković Ćosović imenovana za predsjednicu Vrhovnog suda FBiH

vstv

Munib Halilović imenovan je na poziciju glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 15. i 16. decembra, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Vesna Stanković Ćosović imenovana je na poziciju predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH, Munib Halilović na poziciju glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, a Maja Buhovac na poziciju stručnog saradnika u Općinski sud u Mostaru.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovana predsjednica Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine stupaju na dužnost 1. januara 2021. godine a stručna saradnica će stupiti na dužnost 15. januara 2021. godine.

Tokom sjednice izabrana je Milijana Bjelović za vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Goraždu, počevši od 1. januara 2021. godine do izbora predsjednika ovog suda, saopćeno je iz VSTV-a BiH.