BiH

VSTV BiH

Vesna Stanković Ćosović imenovana za predsjednicu Vrhovnog suda FBiH

16/12/2020

Munib Halilović imenovan je na poziciju glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 15. i 16. decembra, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Vesna Stanković Ćosović imenovana je na poziciju predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH, Munib Halilović na poziciju glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, a Maja Buhovac na poziciju stručnog saradnika u Općinski sud u Mostaru.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovana predsjednica Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine stupaju na dužnost 1. januara 2021. godine a stručna saradnica će stupiti na dužnost 15. januara 2021. godine.

Tokom sjednice izabrana je Milijana Bjelović za vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Goraždu, počevši od 1. januara 2021. godine do izbora predsjednika ovog suda, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.