Von der Leyen u BiH

“Vi ste budućnost EU, a vaša budućnost je EU. Naša zastava će biti vaša zastava”

ursula von der leyen fena

“Više od tri četvrtine vaših građana podržava članstvo u EU. Za to postoji solidna većina u svim dijelovima zemlje”, rekla je predsjednica Evropske komisije koja boravi u BiH

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se tokom posjete Bosni i Hercegovini danas u Sarajevu obratila političkim predstavnicima u BiH, predstavnicima civilnog društva, oblasti kulture i poslovne zajednice, poručivši da je BiH dio Evrope.

– Pripadate našoj Uniji. Bilo je dirljivo vidjeti evropsku zastavu na tri znamenitosti u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru – u čast našeg prijedloga da BiH učinimo kandidatom za članstvo u EU. Jer, naša zastava će biti i vaša zastava. Mjesto joj je u ovoj zemlji. I zato sam ja ovdje danas – kazala je Von der Leyen.

Istaknula je da je njena poruka koju želi prenijeti svim građanima Bosne i Hercegovine: “Vi ste budućnost EU, a vaša budućnost je EU”.

– To nije primarno zbog našeg prijedloga da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status. To je zato jer građani BiH duboko vjeruju u Evropu. Više od tri četvrtine vaših građana podržava članstvo u EU. Za to postoji solidna većina u svim dijelovima zemlje – navela je ona.

Prema njenim riječima, ta vjera u Evropu je još i izraženija među mladima. Za mlade u ovoj zemlji, Evropa znači ekonomski prosperitet i slobodu kretanja. I ne samo to.

– Put ka našoj Uniji je također put ka boljoj Bosni i Hercegovini. Napraviti od ove zemlje zemlju kakvu priželjkuju – kazala je Von der Leyen.

Napomenula je da novo rukovodstvo ove zemlje može ispuniti njihove snove.

– Uz vaše političko djelovanje, zemlja ima jedinstvenu priliku u ovoj generaciji da krene naprijed. Ovo je trenutak za BiH i želim ohrabriti sve vas da ga iskoristite. To je i smisao naše preporuke da se BiH dodijeli status kandidata – navela je predsjednica Evropske komisije.

Kaže da posljednje četiri godine nisu bile jednostavne zbog pandemije, zbog rata u Ukrajini, zbog dubokih političkih podjela.

Dodala je da je ipak, čak i u teškim okolnostima, ostvaren određeni napredak kod javnih nabavki, u postizanju članstva u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu i ranije ove sedmice na suradnji sa EUROPOL-om.

Istaknula je kako je sada trenutak da se ponovo udruže snage u zemlji i ostvari napredak na putu u Uniju.

– BiH će biti zemlja gdje su svi jednaki pred zakonom. Zemlja gdje će mladi svoj talent i naporan rad pretočiti u uspjeh. Oni vole svoju zemlju. Žele perspektivu ovdje. Zemlja koja je privlačna za investitore. Zemlja gdje se svi osjećaju zastupljeno – oni koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati, kao i oni koji sebe vide kao građane ove zemlje. Nisu reforme bitne samo iz razloga što vas vode u našu Uniju. Bitne su jer će vašu zemlju učiniti boljim mjestom za sve koji u njoj žive – poručila je Von der Leyen.

Kaže da je put koji vodi u Evropu jasan, “a vrata su otvorena. Na vama je da zajednički zakoračite kroz ta vrata”.

– To je vaša historijska odgovornost kao novoizabranih domaćih lidera BiH. A mi ćemo uvijek biti uz vas. Naš prijedlog za kandidatski status je jasan politički istup. Mi ćemo podržati vaše reforme i biti uz vas cijelim putem. Spremni smo da idemo i korak dalje u integraciji naših privreda, bez odlaganja – riječi su Von der Leyen.

Kaže kako je već dosta toga dobroga u toku. Podsjetila je da je prije godinu dana, tokom njene posljednje posjete, prešla preko mosta između Hrvatske i BiH, finansiranog sredstvima EU-a.

– Danas tokom dana, otvorit ću tunel Ivan, koji će dodatno olakšati vezu od Mostara do Sarajeva i dalje, sa Budimpeštom na sjeveru. BiH je smještena u samom srcu Evrope, a vi biste trebali isto tako biti u samom srcu naše trgovinske i ekonomske razmjene – kazala je Von der Leyen.

Najavila je da Evropska unija priprema paket energetske podrške za zapadni Balkan. Paketom se kratkoročno predviđa 71 milion za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u Bosni i Hercegovini. Srednjoročno će ubrzati prelazak na pouzdanije izvore energije.

– Ovo su vremena ubrzanih promjena na zapadnom Balkanu i u Evropi. Otvorili smo pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Dodijelili smo kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, i prepoznali evropsku perspektivu Gruzije. Tu je i novi zamah da se bliže okupi evropska porodica. A sada, i BiH pravi iskorake – navela je predsjednica Evropske komisije, te dodala da je tu, u Sarajevu, “proslavljajući s vama novu stranicu u našoj zajedničkoj istoriji”.

Poručila je da, ukoliko Bosna i Hercegovina pronađe jedinstvo oko svrhe, “ne postoji ništa što će vas zaustaviti”.

Kaže da je ovog ljeta priča o uspjehu mlade Mostarke doslovno zatalasala svijet.

Podsjetila je da je šesnaestogodišnja plivačica Lana Pudar osvojila evropsko zlato u disciplini 200 metara leptir za žene, i oborila sve bh. rekorde.

– Njena priča je priča ove zemlje. Nije joj bilo lako trenirati u gradu u kojem nema olimpijskog bazena. Ali je Lana uspjela, uprkos svemu. I sada, zahvaljujući njenom uspjehu, Mostar će dobiti novi olimpijski bazen. Lana je postala simbol, ne samo u njenom rodnom gradu, ne samo u njenoj zajednici, već širom zemlje. Njenu pobjedu su proslavljali svi u BiH, u svim entitetima i bez obzira na granice. To je san vaših mladih. San o zemlji ujedinjenoj u različitosti, ujedinjenoj sa svojim susjedima u jedinstvenoj evropskoj porodici. A taj je san dostižan. Radimo na njemu – zajednički, zaključila je predsjednica Evropske komisije Ursule von der Leyen.