Počelo suđenje za ubistvo i mučenje: “Vidjet ćete kako Azra udara”

azra basic

Svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako ih je je u aprilu 1992. godine u Derventi tukla osoba pod imenom Azra sa drugim vojnicima.

Čedo Prodić je 26. aprila 1992. sa komšijama iz naselja Čardak (općina Derventa) zarobljen i odveden u Dom Jugoslovenske narodne armije (JNA).

On je naveo da je tu bilo razne vojske – Teritorijalna odbrana (TO), Hrvatsko vijeće obrane (HVO) i Hrvatske oružane snage (HOS).

U Dom JNA su, kako je svjedok rekao, sprovedeni sa rukama iznad glave i postrojeni pored zida. Tu je zatekao nekoliko komšija.

“Onda je nastalo udaranje, mučenje. Jugoslavenske pare smo morali jesti. Azra mi je rekla da jedem. Nisam je poznavao. Neko od vojnika je rekao: ‘Sad ćete vidjeti kako Azra udara.’ Ušla je sa grupom vojnika. Meni je donijela hrvatsku zastavu da ljubim šahovnicu. Udarila me je u međunožje”, prisjetio se Prodić.

On je kazao da je njega i Neđu Blagojevića “štrikom ko cuke vodala po podu i udarala”. Kako je kazao, slomljena mu je vilica.

Svjedok je također naveo da je “Azra do besvijesti udarala Blagoju Đuraša” i da je vodila vojnike da ga udaraju.

“Čuo sam da ga je Azra zaklala, ali nisam vidio. Pet do šest metara sam bio udaljen, a već je mrak počeo padati. Jedan Mile Kuzmanović mi je govorio da mu je Azra odsjekla uho i da mu je htjela odsjeći polni organ”, posvjedočio je Prodić.

On je dodao da su zatočenici morali vojnicima lizati krv sa čizama.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnica HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda.

Svjedok Željko Stajičić je 26. aprila 1992. godine također zarobljen u naselju Čardak i odveden u Dom vojske u Derventi.

Stajičić je kazao da je u prostoriji u kojoj su smješteni bilo između 25 i 30 ljudi. Naveo je da su bili poredani uz zid, a na ulazu su bili vojnici.

Naređeno im je, kako je rekao, da kleknu na koljena i tada je počela tortura. On je kazao da je tom prilikom dobio tri do četiri udarca.

“Blagoje Đuraš, bio je tu sa mnom, u redu šesti ili sedmi. Ta žena, kad je ušla sa grupom, čuvari su govorili: ‘Stiže Azra.’ Na nogama su imali čizme, maskirne pantole i crne majice. Azra je imala oko 30 godina, muško držanje, oštro vojnički stav, kosa jaka, crna. Đuraša su udarali, osjetio sam da je krkljao. Azra je bila ta koje su se očigledno svi bojali”, kazao je Stajčić.

On je rekao da ga je udarala i Azra. Primijetio je kada je izvukla nož i kasnije je čuo da je zaklala Đuraša. Dodao je da je on u tom trenutku sproveden u podrum.

Stajčić je rekao da tada nije znao ko je Azra, ali da danas “svi znaju da je to Azra Bašić”.