Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH odobrilo kupovinu objekata u Mostaru i Istočnom Sarajevu

vijece ministara (4)

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini koje je bilo na zadovoljavajućem nivou.

Ukupan broj  registriranih krivičnih djela u BiH u 2016. godini bio je 29.179 i za 6,33 posto je manji u odnosu na 2015. godinu, a u odnosu na 2014. godinu manji je za 15,92 posto.  To ukazuje da se bazična sigurnost u BiH stabilizira i pored niza sigurnosnih izazova i rizika.

U MUP-u RS koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosio je 77,8 posto (u 2015. godini bio je 74,8 posto), a u Federalnoj upravi policije 60,80 posto, što je na istom nivou kao i 2015. godine.

U Informaciji je naglašeno da u prošloj godini u BiH nije bilo terorističkih napada, za razliku od 2015. godine, kada su bila tri.

U oblasti granične sigurnosti u 2016. godini evidentirano je 3.285 prelazaka ili pokušaja prelaska preko državne granice 1.451 lica koje se nalazi u bazama potraga po raznim osnovama. U odnosu na isti period 2015. godine broj evidentiranih prelazaka je veći za 9,17 posto, a broj lica je veći za 14,25 posto, navodi se u Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini.

Pri ilegalnom prelasku granice u 2016. godini otkriveno je 218 lica, što je povećanje za 21,79 posto  u odnosu na prethodnu godinu.  Registrirana su i 2.243 stranca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, što je za 7,77 posto manje nego u 2015. godini.

Kada je riječ o unutrašnjim izazovima, istaknuto je pitanje sigurnosti na regionalnom i globalnom planu, prije svega u domenu borbe protiv terorizma. Ukazano je da se teroristički napadi mogu očekivati svugdje, te da je evidentna  visoka indoktrinacija terorista i njihova organiziranost putem društvenih mreža.

Konstatirano je da je u prvoj fazi rješavanja izbjegličke krize glavni problem bio smještaj izbjeglica, a da se nakon napada širom Evrope fokus stavlja na sigurnost granica.

U Informaciji je naglašeno da će poseban prioritet agencija za provođenje zakona u narednom periodu biti usmjeren na borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije, aktuelne probleme u vezi sa sumnjivim kreditiranjem poreskih dugovanja pojedinih privatnih lirmi, te na ratne i sumnjive poratne privatizacije, kao i na pranje novca kroz „investicije“ i postojanje druge protivzakonito stečene imovine.

Ostvarivanje prava deviznih štedišta BiH u bankama sa sjedištem u Srbiji

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora donijelo je Odluku o postupku izdavanja potvrde za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje u skladu sa Zakonom o reguliranju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sjedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim podružnicama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Ovom odlukom određuju se tijela i institucije Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta koji će izdavati potvrdu da štediša nije ostvario pravo na povrat devizne štednje u BiH niti mu je to pravo priznato od bilo kojeg nivoa vlasti u BiH na osnovu devizne štednje položene u filijalama Investbanke a.d. Beograd i Jugoslovenske izvozne i kreditne banke a.d. Beograd (JIK banka) na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Razlog za donošenje Odluke je preciziranje nadležnosti za izdavanje potvrde na obrascima, kako bi građani BiH pred nadležnim tijelima u Republici Srbiji mogli dokazati i ostvariti prava na neisplaćenu deviznu štednju, položenu kod banaka čije je sjedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim podružnicama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Usklađivanje posebnih dodataka na plaću

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o posebnim dodacima na plaću za profesionalna vojna lica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Formiranjem centra za protivminsko djelovanje i uništavanje eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH izvršeno je gašenje određenih formacijskih mjesta i istovremeno su uspostavljena nova mjesta kojih nema u važećoj odluci, u smislu prava na deminerski dodatak. Stoga je bilo neophodno izvršiti izmjene i dopune važeće odluke kako bi lica koja po novoj formaciji obavljaju poslove iz oblasti deminiranja mogla da ostvare prava na deminerski dodatak.

Za realizaciju predmetne odluke o izmjeni i dopuni Odluke o posebnim dodacima na plaću za profesionalna vojna lica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH sredstva su planirana u budžetu Ministarstva odbrane BiH i ovom izmjenom se vrši djelimično umanjenje potrebnih sredstava.

Rješavanje graničnih i pograničnih pitanja

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o aktuelnim problemima i otvorenim pitanjima iz granične i pogranične oblasti s Republikom Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Hrvatskom.

Informacija će biti dostavljena svim institucijama, komisijama i organima koji su nadležni za rješavanje aktuelnih problema i otvorenih pitanja iz granične i pogranične oblasti s Republikom Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Hrvatskom.

Granična policija BiH u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti će osigurati 40.000 KM za realizaciju projekta „Zaprečavanje puteva pogodnih za ilegalni prelazak državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije motornim vozilom“. Ovo pitanje već je regulisano sa Crnom Gorom i Hrvatskom.

Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo je da u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova intenzivira aktivnosti na izmjenama i dopunama ugovora o graničnim prijelazima sa R Srbijom i R Hrvatskom.

Sastanak Pododbora za unutrašnje tržiste i konkurenciju u Mostaru

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o održavanju drugog sastanka Pododbora za unutrašnje tržiste i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača, koji će se održati 19. 9. 2017. godine u Mostaru. Usvojen je i prijedlog dnevnog reda koji je dostavila Evropska komisija, kao i Dokument za diskusiju.

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na sastav delegacije BiH za drugi sastanak Pododbora, koja broji više od 50 predstavnika svih nivoa vlasti u BiH. Zadužena je Direkcija za evropske integracije da u saradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini provede sve preostale pripremne radnje za održavanje drugog sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju uključujući zaštitu zdravlja i potrošača. Direkcija za evropske integracije će Dokument za diskusiju za drugi sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača, prevesti na engleski jezik i dostaviti Evropskoj komisiji u predviđenom roku.

Dodjela grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kriterijima za dodjelu grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u iznosu od 380.000 KM.

Za grantove NVO uključenih u zaštitu žrtava trgovine ljudima planirano je 60.000 KM, za  podršku organizacijama osoba s invaliditetom 40.000 KM, a za podršku udruženjima nacionalnih manjina 150.000 KM. Grant udruženjima porodica nestalih osoba u BiH je 80.000 KM, dok je za grant organizacijama za ljudska prava u svrhu promocije ljudskih prava u BiH budžetom Ministarstva planirano  50.000 KM.

Grant sredstva bit će dodjeljivana putem javnog poziva, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH objaviti na svojoj web stranici i u tri dnevna lista koji se distribuiraju na cijeloj teritoriji BiH.

Za promociju domaće proizvodnje 385.000 KM

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo Odluku o izboru sajamskih i drugih manifestacija u zemlji i iznosu dodijeljenih grant sredstava u svrhu promocije domaće proizvodnje u 2017. godini.

Odlukom je 385.000 KM iz Budžeta Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa raspoređeno za podršku organizatorima 21 sajamske i druge manifestacije u zemlji u 2017. godini.

 Usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom EU

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o primjeni Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom Evropske unije u periodu 15. 10. 2016. – 30. 6. 2017. godine.

Odlukom o postupkupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije propisane su obaveze organa uprave i njihovih rukovodilaca ovlaštenih za donošenje propisa, da nacrte i prijedloge popisa koji se usklađuju s pravnom stočevinom Evropske unije dostavljaju Direkciji za evropske integracije na provjeru zajedno s instrumentima za usklađivanje. Direkcija prati primjenu ove odluke i o tome izvještava Vijeće ministara BiH te predlaže mjere za unapređenje njene provedbe.

Na osnovu pregleda objavljenih propisa u pomenutom periodu, Direkcija je identificirala 14 propisa koje su donijeli organi uprave, odnosno njihovi rukovodioci bez prethodno pribavljenog mišljenja o usklađenosti.

Vijeće ministara zadužilo je ministarstva i druge institucije BiH i rukovodioce organa uprave ovlaštene za donošenja propisa da obavijeste Direkciju za evropske integracije o poduzimanju aktivnosti u vezi s pripremom i izradom propisa koji se usklađuju s pravnom stečevinom Evopske unije i drugim dokumentima od značaja za integraciju BiH u Evropsku uniju.

Analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za prvo polugodište 2017.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH za period januar – juni 2017. godine, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Robna razmjena u navedenom periodu iznosila je 13,82 milijarde KM, što je za 1,59 milijardi ili 12,98 posto više u odnosu na isti period 2016. godine. Ukupan izvoz iznosio je 5,21 milijardi KM i bilježi rast za 15,43 posto. U istom periodu uvezeno je robe u vrijednosti od 8,61 milijardi KM, ili za 11,55 posto više u odnosu na isti period 2016. godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 60,48 posto. Zabilježen je trgovinski deficit od 3,40 milijardi KM, što je za 6,10 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Evropska unija je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, tako da u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 65,21 posto, zatim zemlje potpisnice sporazuma CEFTA 2006 s 13,61 posto, dok ostale zemlje učestvuju s 27,18 posto.

lzvoz u EU čini 72,39 posto ukupnog bh. izvoza, a uvoz iz zemalja EU 60,87 posto ukupnog bh. uvoza.

Od glavnih trgovinskih partnera, najveću pokrivenost uvoza izvozom imamo s: Austrijom od 145,18 posto, Slovenijom 104,44 posto, Nizozemskom 103,04 posto, Njemačkom 76,88 posto te Hrvatskom 72,55 posto.

Nastavljen trend rasta ekonomske aktivnosti u BiH

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – juni 2017. godine, u kojoj se navodi da je nastavljen trend rasta ekonomske aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

U prvoj polovini ove godine ostvareno je povećanje industrijske proizvodnje od 2,1 posto, što je praćeno većim brojem zaposlenih u ovom sektoru. Najznačajniji doprinos povećanju industrijske proizvodnje ostvaren je u oblasti rudarstva i prerađivačke industrije. Najveći doprinos ostvaren je u okviru izvoza električne energije, aluminijuma, sekundarnih sirovina, električne opreme, mlinskih i hemijskih proizvoda te koksa. Broj zaposlenih osoba je uvećan i u maju je bio 756,4 hiljade, a najveći porast ostvaren je sektoru uslužnih djelatnosti, prerađivačkoj industriji te trgovini na veliko i malo.

Prosječna neto plaća u BiH u maju je iznosila 860 KM i veća je za 2,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Sradnja između BiH i Kine na organiziranju foruma i seminara

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju o planiranju unapređenja think tank saradnje između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ureda za informiranje Državnog vijeća Narodne Republike Kine. Memorandumom je definirano uspostavljanje odgovarajućih mehanizama saradnje i redovnih poslovnih kontakata izmedu think tankova dvije države. Think tankovi  dvije države bit će podsticani da organizuju forume, seminare ili okrugle stolove. Ova saradnja uključuje međusobne posjete i komunikaciju, razmjenu iskustava i stavova o pitanjima od zajedničkog interesa i stručne konsultacije između think tankova dvije države. Takođe se otvara mogućnost saradnje na unapređenju zajedničkih istraživačkih projekata i objavljivanju akademskih postignuća.

 Produženje privremenog boravka iz humanitarnih razloga

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti o realizaciji Odluke o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirijske Arapske Republike, koja je stupila na snagu 7.12.2016. godine i važi godinu dana.

Služba za poslove sa strancima je u okviru njene realizacije zaprimila šest zahtjeva sirijskih državljana za produžavanje privremenog boravka odobrenog iz humanitarnih razloga i zahtjevi su u postupku rješavanja.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da pripremi novu odluku o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirijske Arapske Republike na period od jedne godine.

Dobra saradnja Vijeća za djecu sa NVO

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o radu Vijeća za djecu BiH i provođenju Akcionog plana za djecu za 2016. godinu.

U Izvještaju se navodi da je Bosna i Hercegovina dobila svog predstavnika u Ad hoc Komitetu za prava djeteta Vijeća Evrope te da je Vijeće za djecu ostvarilo dobru saradnju sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom, kao i međunarodnim organizacijama koje se bave promocijom i zaštitom prava djeteta, poput UNICEF-a.

Osim toga, ostvarena je dobra saradnja sa organizacijom Save the Children koja podržava uvođenje programskog budžetiranja za djecu, kako bi se sredstva trošila u skladu sa prioritetnim potrebama djece. Razmotrena je i podržava inicijativa Udruženja Nova generacija iz Banjaluke o stavljanju u funkciju besplatnog telefonskog broja za djecu u okviru telefonske savjetodavne linije Plavi telefon.

Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine zaduženo je da Izvještaj postavi na web stranicu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice kako bi bio dostupan široj javnosti.

Donacija računarske opreme policijskim agencijama u BiH

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo Odluku o doniranju opreme iz sistema za zakonito presretanje i monitoring telekomunikacija, kojom će otpisana računarska oprema biti donirana policijskim agencijama u BiH kako bi se pomogao njihov rad.

Zbog nadogradnje sistema za zakonito presretanje i monitoring telekomunikacija u oktobru 2016. godine, dio opreme starog sistema je stavljen van funkcije, te je odlukom ministra otpisan, nakon što su dijelovi opreme koji mogu sadržavati podatke propisno uništeni.

Odlukom će 42 računara biti donirana ministarstvima unutrašnjih poslova RS, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Bosansko-podrinjskog, Zapadnohercegovačkog, Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, te Kantona l0, kao i Policiji Brčko Distrikta. Ministarstvo sigurnosti BiH će zaključiti pojedinačne ugovore o donaciji s institucijama kojima je oprema donirana.

Kupovina objekata u Mostaru i Istočnom Sarajevu

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo Odluku o odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Mostaru i Istočnom Sarajevu.

Odobrava se kupovina/nabavka objekta za smještaj Državne agencije za istrage i zaštitu u Mostaru, nabavne vrijednosti do 4.000.000,00 KM. Finansiranje nabavke ovog objekta osigurat će se i to l.000.000,00 KM iz budžeta Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, koji je preostao od iznosa odobrenog za nabavku objekta u Mostaru za potrebe smještaja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH; 2.000.000,00 KM su sredstva koja su odobrena Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH za nabavku objekta, a ista su alocirana na račun Službe za zajedničke poslove institucija BiH u svrhu objedinjavanja sredstava potrebnih za realizaciju ove odluke, i 1.000.000,00 KM su sredstva iz sukcesije po osnovu naplate klirinškog duga Ruske Federacije.

Također, odobrena je i kupovina/nabavka objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, ukupne površine od 1.300 do 1.500 m2, nabavne vrijednosti do 3.000.000,00 KM.

Finansiranje kupovine/nabavke ovog objekta vršit će se u periodu 2017 -2019. godine i to kroz program višegodišnjih kapitalnih ulaganja koji je evidentiran u budžetu Službe za zajedničke poslove institucija BiH, i to: 2017. godine sredstava u iznosu od 1.000.000,00 KM od sukcesije na osnovu naplate klirinškog duga Ruske Federacije; a 2018. i 2019. godine iz sredstava budžeta institucija BiH po 1.000.000,00 KM.

Zahtjev za izlaganje Povelje Kulina bana u BiH

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo civilnih poslova da u saradnji sa ministarstvima pravde i vanjskih poslova pokrene aktivnosti kojima bi se od Ruske Federacije izdejstvovalo da Povelja Kulina bana privremeno bude izložena u BiH.