BiH

Aktivacija MAP-a

Vijeće ministara BiH ponovo na dnevni red stavilo Godišnji nacionalni program

22/01/2019

Na dnevnom redu današnje sjednice po treći put je uvršten Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH kojeg je pripremila Komisija za NATO integracijski proces BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi danas razmotriti Nacrt budžeta bh. institucija za ovu godinu uz zahtjeve institucija i očitovanje Ministarstva finansija i trezora o njima.

Kako je Feni potvrđeno u Ministarstvu finansija i trezora BiH, nakon što Vijeće ministara da svoj stav o budžetu izvršit će se određene korekcije tog finansijskog dokumenta.

Vijeće ministara ostavilo je rok za dostavljanje sugestija na budžet do četvrtka, 17. januara, a Ministarstvo je razmotrilo dostavljene sugestije koje su pristigle u tom roku i pripremilo mišljenje glede zahtjeva institucija.

– Pristigli zahtjevi institucija ne odstupaju značajno od predloženog budžeta kojeg je pripremilo Ministarstvo, a dio sugestija odnosi se na preraspodjelu sredstava unutar vlastitih budžeta institucije, bez zahtjeva za povećanje iznosa za finansiranje – rečeno je Feni.

Nakon što Vijeće ministara BiH razmotri ovako predloženi budžet, ovaj finansijski dokument trebao bi biti dostavljen Predsjedništvu BiH koji je ovlašteni predlagač.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Na dnevnom redu današnje sjednice po treći put je uvršten Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH kojeg je pripremila Komisija za NATO integracijski proces BiH, a njegovo usvajanje u konačnici bi značilo aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Ministrima će i na ovoj, kao i na prethodnim sjednicama od kada se bilježi povećan priliv migranata u Bosnu i Hercegovini, biti predočena Informacija o stanju u oblasti migracija koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti te Informacija o stanju sigurnosti u BiH, ali za 2017. godinu.

Isto ministarstvo izradilo je i Studiju procjene efekata izmjena i dopuna Zakona o azilu i Zakona o strancima s aspekta skraćivanja rokova koji su propisani važećim zakonima o kojoj bi Vijeće ministara BiH danas također trebalo dati svoj stav.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.