Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pritisak urodio plodom

Vijeće ministara, ipak, nije usvojilo odluku kojom bi BiH ugrozila svoj put ka EU

Eyc1q6vXIAMo7LN

Nije usvojena odluka o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU za koju su glasali samo ministri iz RS-a

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici ipak nije usvojilo odluku o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU koju je bio predložio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Piše: A. DUČIĆ

Ovo se desilo nakon ozbiljnog upozorenja Delegacije EU u BiH u izjavi za Fokus.ba da bi ovakva odluka dovela do kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te izazvala odgovarajuće mjere EU.

Košarac je bio predložio da na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije dođe do povećanja carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio da se uopće nije ni raspravljalo o ovoj odluci, a da su za nju ruke digli samo ministri iz RS-a, odnosno predsjedavajući Zoran Tegeltija, te ministri Vojin Mitrović, Miloš Lučić i on.

Za Košarca je, kako je rekao, ovo bilo neobjašnjivo najavivši da će istrajati u tome da se ova odluka donese.

Podsjetimo, kako smo objavili, iz Delegacije EU su naveli da bi dononošenje ove odluke predstavljalo kršenje Sporazuma uvođenjem carina na goveđe i svinjsko meso koje EU izvozi u BiH, a na period od dvije godine. Ukoliko bi bile usvojene, takve mjere bi predstavljale jasno kršenje Člana 27(4) SSP-a kojim su uspostavljeni trgovinski ustupci za poljoprivredne proizvode, te Člana 34 kojim se propisuje da se od dana stupanja na snagu SSP-a u trgovini između EU i BiH neće uvoditi nove uvozne ili izvozne carine ili takse jednakog učinka, niti će se povećavati one koje se već primjenjuju.
-Kao što smo već obavijestili predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ukoliko bi BiH usvojila takve mjere, to ne bi samo ugrozilo njen kredibilitet, nego bi u pravnom smislu predstavljalo kršenje SSP-a, kao i uvjeta dodatnog bescarinskog pristupa tržištu EU – istaknuli su iz Delegacije EU u BiH u izjavi za Fokus.ba.