podrška za uredništvo

Vijeće za štampu u BiH osudilo upad u redakciju portala Radiosarajevo.ba

stop nasilju

Vijeće naglašava da su upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprečavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije saopćio je da su nasilnički upad u redakciju portala Radiosarajevo.ba i insistiranje za brisanje objavljenog teksta “nedopustivi pritisak na slobodno medijsko izvještavanja u interesu javnosti”.

– Ovakvi huliganski postupci najstrožije moraju biti osuđeni i kažnjeni. Posljedice nekažnjavanja ovakvih postupaka opasni su ne samo po kolege kojima su prijetnje upućivane i nad kojima je nasilje u njihovoj redakciji izvršeno, već i po slobodu informiranja generalno i razvoj slobodnog društva – saopćeno je iz Vijeća za štampu BiH.

Vijeće naglašava da su upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprečavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima.

– Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije poziva MUP i Tužilaštvo da učine sve kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio najstrožije kažnjen, a slobodni rad novinara zaštićen – stoji u saopćenju.

Vijeće za štampu i online medije u BiH, daje punu podršku uredništvu portala radiosarajevo.ba, punopravnog člana Vijeća i ohrabruje kolege redakcije da i dalje nastave sa svojim dosadašnjim profesionalnim radom, te da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja ometanja njihovog slobodnog i sigurnog obavljanja profesionalnih zadataka.