Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

očekivano rasplet

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS o prihvatilo zahtjev Kluba Bošnjaka

nsrs stevandic
Foto: NSRS

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih mjesec dana

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske održalo je danas u Banjoj Luci sjednice na kojima je predmet odlučivanja bilo pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu Republike Srpske, a koje zakone je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 19. aprila ove godine.

Vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim zakonima došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u oba slučaja predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o ovim zahtjevima.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih mjesec dana, saopćeno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Očekivan razvoj situacije u Ustavnom sudu RS?!

Podsjećamo, nakon što je vladajuća većina u NSRS odlučila usvojiti sporne zakone, SNSD i stranke okupljene oko njega, koje su tvrdile da ne priznaju visokog predstavnika u BiH, najavljivale su da će naredni izbori biti održani u organizaciji enitetske izborne komisije. No, kao i mnogo puta do sada vrlo brzo su se povukli, i prijavili se na izbore koje će kao i do sada organizirati Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, i to po pravilima koja je nedavno nametnuo upravo visoko predstavnik Christian Schmidt.

Iz opozicije su odmah nakon usvajanja spornih zakona najavljivali da će vladajuća koalicija predvođena SNSD-om pogaziti odluke NSRS, te da će se iz trenutne situacije izvući upravo uz pomoć veta Bošnjaka, koji će za razliku od prethodnih slučajeva ovaj put biti prihvaćen u Ustavnom sudu RS.