Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

negodovanje iz entiteta

Žestoke reakcije iz RS-a na Schmidtovu odluku: “Donijet ćemo svoj izborni zakon”

nedeljko cubrilovic
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Nedeljko Čubrilović

Banjac je naveo da odluka koju je donio pokazuje da Schmidt ne ide ka volji građana, nego ka sili, odnosno nepoštovanju volje građana

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Radi se o izmjenama zakona koje se odnose samo na integritet izbornog procesa.

Ova odluka visokog predstavnika izazvala je žestoku reakciju u bh. entitetu Republika Srpska.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je da se “domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima, pa i o izbornom procesu u Bosni i Hercegovini”, ističući da visoki predstavnik Christian Schmidt “nikako sebi nije smio dozvoliti da nameće izmjene Izbornog zakona BiH”.

Ne priznaju visokog predstavnika

“Pogotovo je na tom planu nedopustivo davati ovlaštenja nekakvoj Centralnoj izbornoj komisiji BiH da se postavlja iznad vlasti i određuje ko će, gdje, šta i kako raditi. RS ne priznaje visokog predstavnika, a i da su njegove odluke idealne prirode, to nije način i doprinos da BiH krene putem evropskih standarda i zemalja koje imaju neki svoj integritet”, naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Vanjac ocijenio je za Srnu “katastrofalnom odluku” Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH, te istakao da je ovaj bh. entitet treba da donese svoj izborni zakon.

Banjac je naveo da odluka koju je donio pokazuje da Schmidt ne ide ka volji građana, nego ka sili, odnosno nepoštovanju volje građana.

“On bi želio da nametnutim odlukama i silom promijeni odluku građana. Ako govorimo o ugroženoj bezbjednosti, mislim da je Schmidt jedini čovjek koji ugoržava bezbjednost cijele BiH”, rekao je Banjac.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić rekao je da zakone u BiH donose Parlamentarna skupština BiH, NSRS i Parlament Federacije BiH, a ne OHR ili Schmidt.

“Schmidt vrši nasilje”

“Schmidt pokušava da vrši nasilje i okupatorsku vlast. On nije visoki predstavnik, lažno se predstavlja. U BiH zakone donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske i Parlament FBiH. OHR nikada nije imao takav mandat. Schmidtu je najbolje da se skloni jer su njegove odluke dovele samo do razdora u BiH”, rekao je Romić za ATV.

On je kazao da u Dejtonskom sporazumu piše da “Republika Srpska ima pravo da ima svoj izborni zakon”.

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da u izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik nije bitan sadržaj već to da jedna strana “bošnjačka navija za strance koji bi prema njihovoj želji uređivali odnose u BiH”.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH s ciljem podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU.