Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vilić na “Doha forumu” u Kataru

Mirsad Vilic

Na poziv Ministarstva vanjskih poslova Države Katar, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, učestvuje na 16. „Doha Forumu“ koji se održava pod visokim pokroviteljstvom šeika Tamima bin Hamada Al-Thania, emira Države Katar, u periodu 21.-23. maja 2016. godine.

Ovogodišnji Doha Forum okupio je više šefova država i vlada, članova parlamenta, donosioce odluka, predstavnika akademske zajednice, eksperata, specijalista, civilnog društva i dr. pod motom „ Stabilnost i prosperitet za sve“.

Centralna tema rasprave – sigurnost – postavljena je u kontekst važnosti uspostavljanja kolektivnog ili multilateralnog okruženja za saradnju.

Ovo je posebno apostrofirano kao rezultat potrebe uspostavljanja stabilnosti i prosperiteta i nadolazećih izazova koji više ne mogu biti tretirani individualnim metodama i politikama.

Posebno su naglašena pitanja vezana za terorizam, eksteremizam, organizirani kriminal, nuklearnu sigurnost i oružja za masovno uništenje i dr. Forum je fokusiran na ove i druge aspekte sigurnosti (ekonomske, energetske, okolinske) i u kontekstu rastućih konflikata, udvostučenog broja izbjeglica, žrtava nasilja i ilegalnih migracija i sve razvijenije svijesti o ograničenim resursima, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.