Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vođa afganistanskih talibana ubijen u napadu bespilotne letjelice

Mullah Akhtar Mansour – ubijen

Lider afganistanskih talibana Mullah Akhtar Mansour ubijen je u napadu američkog drona, potvrdila je afganistanska obavještajna agencija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nacionalna direkcija za sigurnost, saopćila je da je Mansour ubijen u subotu u provinciji Baluchistan, na jugozapadu Pakistana.

“Napad se dogodio na magistralnom putu dok se Mansour nalazio u vozilu”, navodi se.

Iz Ureda predsjednika Afganistana Ashrafa Ghanija potvrđeno je da je napad izveden, ali ne i smrt Mansoura.

Američki državni sekretar John Kerry, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Mijanmaru, izjavio je da je Mansour ubijen zato što je predstavljao prijetnju po američke snage, afganistanske civile i mirovne pregovore.

“Mansur je predstavljao kontinuiranu neposrednu prijetnju po američke vojnike, afganistanske civile, kao i afganistanke sigurnosne snage. Mir je ono što želimo, a Mansour je predstavljao prijetnju takvim naporima. Direktno se protivio mirovnim pregovorima i procesu pomirenja”, naveo je Kerry.

Mansour je predvodio talibane nakon objave smrti osnivača tog pokreta, Mullaha Muahammeda Omara prošlog ljeta. Kao Omarov zamjenik, Mansour je skrivao je njegovu srmt više od dvije godine i predvodio talibane u njegovo ime sve dok afganistanska Vlada nije saopćila da je Omar mrtav.