Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vilina šuma kod Čajniča je čarobna, a bukve posebne i “osvetoljubive” (VIDEO)

BiH

vilina suma

Vilina čarobna šuma u blizini čajničkog sela Batotići uskoro bi mogla postati zaštitni znak ovog kraja. Naime, pokrenuta je inicijativa zaštite ovog prirodnog fenomena stabala bukve, jedinstvenog za Evrope, o kojem se decenijama ispredaju narodne legende.

Priče o tome kako bi se onome ko posječe granu viline bukve desilo nešto loše Novak Stavnjak najprije je čuo od svog oca.

– Kada je na bukvi odsjekao granu konj, kojeg je poveo sa sobom, udario ga je i slomio mu ključnu kost. Također, kada mi je djed išao u sječu posjekao se, priča Novak.

– Sada vilinu šumu ne sječemo, čuvamo je kao baštu, dodaje.

Novakova supruga, Angelina, priča kako je znala očisiti šumu.

– Nikada nismo uzeli ni jedne slamčice da bi je zapalili, priča Angelina.

Inicijativu da se ovaj prostor zaštiti pokrenuo je čajnički “Eko centar”, a u toku je priprema studije za zaštitu lokaliteta, kao i ove vrste bukve.

Specifičnost ove bukve, osim što joj grane rastu prema zemlji i spiralno, i urastaju jedna u drugu.

– Žeimo naučno dokazati da imamo endemičnu bukvu koja se razlikuje od obične. Njene grane su oborene i djeluje kao da je ukrasna biljka. Nijednu njenu granu ne možete naći da je pola metra prava. Grane urastaju jedna u drugu i iz njih tako nastaje treća grana. To ni na jednoj biljci ne možete naći, priča Veselin Dačević, predsjednik Skupštine “Eko centra” Čajniče.